Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Κρέμα καραμελέ - βασική συνταγή

Υλικά
500 ml πλήρους γάλακτος
3 αυγά
2 κρόκοι αυγών
110 γραμ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια

Για την καραμέλα
150 γραμ. ζάχαρη

2 κουταλιές σούπας νερό
1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα με την βανίλιας φέρτε σε βρασμό και βγάλτε από την φωτιά.
Εν τω μεταξύ την προετοιμάστε την καραμέλα
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά, χωρίς ανάδευση, αλλά κουνώντας την κατσαρόλα μέχρι να σχηματιστεί μία πορτοκαλί καραμέλα.
Ρίχνουμε αμέσως στα μπολάκια που έχουμε επιλέξει 6-8 μικρά μπολάκια.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 140 ° C.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα αυγά και τους κρόκους με ένα σύρμα πρώτα μόνα τους και στη συνέχεια με την άχνη ζάχαρη να ενσωματωθούν με όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα.
Ρίχνουμε το ζεστό σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς.
Με μια κουτάλα, ρίχνουμε το μίγμα μέσα στα μπολάκια.
Βάζουμε τα μπολάκια μέσα σε ένα βαθύ ταψί γεμάτο με κρύο νερό, βάζοντας κάτω από τα μπολάκια ένα ύφασμα, έτσι ώστε να αποφευχθεί ότι θα βρίσκονται σε άμεση επαφή με το ταψί.
Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου μισή ώρα, μα μια ώρα ανάλογα με το μέγεθος που είναι τα μπολάκια, συχνά, ελέγχοντας ότι το νερό δεν φτάνει ποτέ το σημείο βρασμού.
Αν ναι, μπορείτε λίγο μπορεί να μειώσετε τη θερμοκρασία του φούρνου και να προσθέστε λίγο κρύο νερό.
Η κρέμα είναι έτοιμη όταν έχει πήξη παρά το γεγονός ότι ακόμα είναι μαλακιά.
Όταν ψηθεί η κρέμα καραμελέ αφήστε την να κρυώσει στο ταψί μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Μεταφέρετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.

Όταν είναι να τις σερβίρετε με μαχαίρι ξεκολλήστε από τα τοιχώματα και γυρίστε σε πιάτο αφήνοντας την κρέμα καραμελέ βγει από μόνη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: