Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Νιόκι με σάλτσα κρεάτων

Υλικά
Για νιόκι
500 γραμ. πατάτες
2 λίτρα νερό
500 γραμ. άλατος
100 γραμ. αλεύρι

Για τη σάλτσα
100 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά
100 γραμ. κιμά χοιρινό
150 γραμ. λουκάνικο
1 κρεμμύδι

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες ντομάτες
1/2 φλιτζάνι Λάδι
1 κουταλιά σούπας ξύδι Βαλσάμικο
1/3 φλιτζάνι κρασί
αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση
Για να βράσουμε τις πατάτες με την φλούδα τους βράζουμε σε ένα αλατούχο διάλυμα σε 25% - δηλαδή, 250 γραμμάρια αλάτι ανά λίτρο νερού - και μόλις βράσει βάζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους. Αυτή η τεχνική εκμεταλλεύεται τις φυσικές-χημικές ιδιότητες της πατάτας και ειδικά τις φλούδας τους (τα άμυλα και τα θρεπτικά συστατικά τους δεν μεταφέρονται στο νερό κατά το μαγείρεμα, αλλά, χάρη στην κρυστάλλωση του φλοιού, παραμένουν στο εσωτερικό, δίνοντας τους και τη γεύση.


Μαγειρεύουμε για 30-40 λεπτά.


Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κάνουμε πουρέ προσθέτουμε το αλεύρι. 


Το ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.


Πλάθουμε σε λουρίδες και κόβουμε στο επιθυμητό μέγεθος 2 cm και τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε πασπαλίσει αλεύρι.



Ετοιμάζετε τη σάλτσα.
Σε κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε τους κιμάδες το κρεμμύδι και βγάζοντας το περιτύλιγμα από το λουκάνικο το κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το ξύδι, και τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Βράζουμε τα νιόκι στο βραστό νερό, αφήστε τα να έρθουν στην επιφάνεια και να βράσουν για μερικά λεπτά ακόμα. Τραβήξτε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με την σάλτσα που είναι ακόμα ζεστή. Ανακατεύουμε με την σάλτσα ελαφρά και σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: