Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Αλμυρή τάρτα με ζαμπόν, μανιτάρια και τυρί

Υλικά
Για την τάρτα
1½ φλιτζάνι Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
9 κουταλιές σούπας βούτυρο παγωμένο και κομμένο
4-5 κουταλιές σούπας παγωμένο νερό
προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε μυρωδικά

1/2 κουταλάκι γλυκού ρίγανη
1/2 κουταλάκι γλυκού Θυμάρι
1/2 κουταλάκι γλυκού φασκόμηλο τριμμένο

Για γέμισμα
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαγειρεμένο ζαμπόν
2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες
1 κουτί γάλα εβαπορέ
3 μεγάλα αυγά
1/4 φλιτζάνι αλεύρι για κάθε χρήση
1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/8 κουταλάκι γλυκού τριμμένο πιπέρι
1 φλιτζάνι μανιτάρια κονσέρβα στραγγισμένα

Εκτέλεση
Για την τάρτα
Τοποθετούμαι στον κάδο του μίξερ το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι και το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά να μοιάζουν σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτουμε το κρύο νερό, µε διακοπτόμενη λειτουργία του μίξερ (όχι συνεχές χτύπημα).
Μόλις αρχίσει να ομογενοποιείται το μείγμα, το βγάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και το ζυμώνουμε µε τα χέρια σε µπάλα. Προσοχή, δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί το αλεύρι θα απορροφήσει πολύ βούτυρο και θα γίνει σκληρή και τραχιά η ζύμη όταν ψηθεί.
Ελαφρά πατάμε την µπάλα ζύμης την τυλίγουμε µε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 45΄.
Βγάζουμε την ζύμη και την ανοίγουμε σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα μας.
Αλείφουμε ένα ταψί τάρτας με βούτυρο  και απλώνουμε την ζύμη, πατάμε να πάρει το σχήμα και βάθος της ταρτιέρας και κόβουμε όσο περισσεύει με την ανάποδη ενός μαχαιριού.
Κάνουμε στον πάτο πολλές τρύπες με ένα πιρούνι για να μη φουσκώσει. Και ψήνουμε στους 200ο για 10 λεπτά.
Σε μπόλ βάζουμε 1/2 φλιτζάνι τυρί, το ζαμπόν, τα μανιτάρια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Χτυπάμε μαζί το εβαπορέ γάλα, τα αυγά, το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε το μείγμα στη τάρτα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Ψήστε για 45-50 λεπτά ή μέχρι όταν βάλετε το μαχαίρι κοντά στο κέντρο βγαίνει καθαρό.

Αφήστε να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: