Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Μαύρα σπαγγέτι με καλαμάρι

Υλικά
800 γραμ. καλαμάρια
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας πελτέ
αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
νερό όπως απαιτείται
1 σακουλάκι του καλαμάρι μελάνι

500 γραμ. μακαρόνια

Εκτέλεση
Καθαρίστε το καλαμάρι τραβήξτε με τα δύο δάχτυλα το κόκαλο, αφαιρέστε τα σπλάχνα.
Εντοπίστε το μαύρη σακουλάκι και τραβήξτε προς τα έξω.


Αφαιρέστε τα μάτια και το δόντι και πλύνετε τις σουπιές κάτω από τρεχούμενο νερό. Κόβουμε το καλαμάρι σε μικρά κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε το σκόρδο σε φέτες, στη συνέχεια, ρίχνουμε τα κομμάτια του καλαμάρια και σβήνετε με το λευκό κρασί. Γυρίστε με ένα κουτάλι και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και λίγο αλάτι.
Σε ένα μπολ με την άκρη ενός μαχαιριού χαράξτε το μαύρη σακουλάκι και με τα δάχτυλά σας (φορέστε λαστιχένια γάντια) πιέστε για να χυθεί από μέσα το μελάνι που είναι σκληρό και ζελατινώδες.
Ρίχνουμε ζεστό νερό να διαλυθεί καλά, και πετάξτε το εξωτερικό από το σακούλι.


Ρίχνουμε στην κατσαρόλα σουρώνοντας το αραιωμένο μελάνι σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά. Όταν ψηθεί, βγάλτε το καπάκι, αφήστε να δέσει σε μέτρια φωτιά και τελειώστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Βράστε τα μακαρόνια al dente, στραγγίζετε και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα που περιέχει τις σουπιές. Ανακατέψτε καλά και έτοιμο για σερβίρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: