Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Το Κεχρί ως τροφή

Το κεχρί ως τροφή από την αρχαία Ελλάδα και Μεσοποταμία περιέχει υψηλά ποσοστά υδατανθράκων το περιεχόμενο του σε πρωτεΐνες κυμαίνεται από 6% ως 11% και σε λίπη από 1,5% ως 5%. Το κεχρί έχει ιδιαίτερα έντονη γεύση για αυτό δεν μπορεί να παρασκευαστεί από αυτό ψωμί. Το κεχρί τρώγεται κυρίως ως χυλός ή όπως το ρύζι. Το κεχρί κυκλοφορεί στην αγορά σε ποικιλίες κίτρινου, λευκού και μαύρου χρώματος


Πώς να μαγειρέψεις κεχρί

Το κεχρί είναι γνωστό και ως καναρόσπορος. Τα τελευταία χρόνια πάντως αρχίζει να κερδίζει διαρκώς έδαφος στην εναλλακτική κουζίνα, καθώς είναι πλούσιο σε σίδηρο και πυρίτιο.

Για να το βράσεις, βάλε σε μία κατσαρόλα 2 ½ φλιτζάνια νερό και μόλις πάρει βράση πρόσθεσε ένα φλιτζάνι κεχρί. Σκέπασε την κατσαρόλα, χαμήλωσε αρκετά την ένταση της φωτιάς και άφησέ το να βράσει για περίπου 20 λεπτά.

Κροκέτες από κεχρί

Υλικά
1 κούπα κεχρί
2 κούπες νερό ή ζωμός λαχανικών
1 κρεμμύδι μικρό
1 καρότο
1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουταλιές σούπας νιφάδες βρώμης
100 γραμ. γιαούρτι
Αλάτι και πιπέρι
γαλέτα για πανάρισμα

Εκτέλεση
Βάζουμε το κεχρί σε κατσαρολάκι μαζί με τον ζωμό και το αφήνουμε να βράσει 5′. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε 10′ να πιει το νερό του.
Ρίχνουμε σε ένα μίξερ το έτοιμο κεχρί και όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε καλά, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο.

Πλάθουμε κροκέτες, τις περνάμε στη γαλέτα και τις τηγανίζουμε σε λίγο λάδι μέχρι να πάρουν  χρώμα. Σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: