Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Τι πρέπει να ξέρουμε για τα οστρακοειδή


Τα οστρακοειδή θα πρέπει να αγοράζονται με προσοχή και να πλένονται πολύ καλά.

Δεν αγοράζουμε οστρακοειδή αν δεν έχουν ενδείξεις ή πιστοποιητικό συσκευασίας.

Δεν αγοράζουμε από πλανόδιους ή καταστήματα όπου η προέλευση και η μεταχείριση των οστρακοειδών είναι αμφίβολη.

Τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά με άοσμο και καθαρό νερό στο κέλυφός τους και η σάρκα τους να έχει ευχάριστη θαλασσινή οσμή. Επίσης πρέπει να αντιδρούν στην κρούση.


Τα οστρακοειδή μας θα πρέπει να είναι ασφυκτικά κλειστά και να μην είναι σπασμένα. Όσα είναι μισάνοικτα δοκιμάζουμε να τα κλείσουμε πιέζοντάς τα ελαφρά. Αν κλείσουν σημαίνει ότι είναι ακόμη ζωντανά και μπορούμε να τα κρατήσουμε, αλλιώς τα πετάμε.

Τα όστρακα χρειάζονται λίγο χρόνο μαγειρέματος τόσο μέχρι να ανοίξουν.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν καταναλώνουμε μύδια που δεν ανοίγουν κατά το μαγείρεμα

Για να καθαρίσουμε τα μύδια, τρίβουμε καλά το κέλυφός τους με το σύρμα της κουζίνας. Τα πλένουμε πολύ καλά και αρκετές φορές κάτω από τρεχούμενο νερό. Τέλος, προτού τα μαγειρέψουμε αφαιρούμε τα "μουστάκια" τους τραβώντας τα με το χέρι προς το πίσω μέρος του όστρακου στο σημείο της ένωσης.



Το άνοιγμα των κυδωνιών γίνεται με μαχαίρι τοποθετώντας το στο πίσω μέρος στην ένωση των δυο κελυφών του και στη συνέχεια στρίβουμε χωρίς να κουνάμε το μαχαίρι , το όστρακο ανοίγει και στη συνέχεια ξεκολλάμε το κρέας του από μπροστά.


Το άνοιγμα των γυαλιστερών γίνεται με λείο μαχαίρι τοποθετώντας το στο μπροστινό μέρος στην ένωση των δύο κελυφών του πιέζοντας με δύναμη προς τα μέσα .Στη συνέχεια ξεκολλάμε το κρέας από το κέλυφος.




Τα όστρακα διατηρούνται στη συντήρηση του ψυγείου στους 4ο – 7ο c.


Δεν υπάρχουν σχόλια: