Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Σπιτικά λαζάνια με λαχανικά στον φούρνο


Υλικά
Για Τα λαχανικά
1 μέτρια Μελιτζάνα
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μέτρια κολοκυθάκια
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά
1 μεγάλη κίτρινη πιπεριά
4-5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
Αλάτι & Πιπέρι
4 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο Βασιλικός


Για την μπεσαμέλ
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/2 κούπα αλεύρι
6 φλιτζάνια γάλα
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι και πιπέρι

Για τα Λαζάνια:
4 φλιτζάνια αλεύρι
5 Αυγά
1 Πρέζα αλάτι

Για να επικάλυψη
1 1/2 φλιτζάνι Τριμμένο τυρί

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 250 βαθμούς.
Κόψτε όλα τα λαχανικά σε κομμάτια.
Τοποθετήστε τα λαχανικά σε ένα ταψί και περιχύνουμε με το λάδι.
Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να ανακατέψετε ελαφρά τα λαχανικά.
Πασπαλίστε τα λαχανικά με ψιλοκομμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να ροδίσουν. (Θα πρέπει να ανακατέψετε τα λαχανικά πάνω από μια-δυο φορές κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος
Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν μέχρι τα λαχανικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.


Για την μπεσαμέλ, λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, και μόλις λιώσει εντελώς, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα ξύλινο κουτάλι.
Μαγειρέψτε για ένα λεπτό, μέχρι το αλεύρι να αρχίζει να πέρνει χρώμα.
Σιγά-σιγά θα αρχίσουμε να προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να αποτρέψουμε να σβολιάσει.
Συνεχίστε να σιγοβράσει μέχρι η μπεσαμέλ να αρχίσει να πήζει, ανακατεύοντας συχνά.
Πασπαλίστε με μια πρέζα αλάτι, άσπρο πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
αφήστε κατά μέρος μέχρι να είστε έτοιμοι να την χρησιμοποιήσετε, και καλύψτε με μία μεμβράνη για να μην κάνει πέτσα..


Για να κάνετε τα ζυμαρικά, βάλτε το αλεύρι σε ένα μπόλ και ανοίξτε μια τρύπα στο κέντρο.
Σπάστε τα αυγά ένα ένα μέσα σε αυτό και κάθε αυγό αρχίστε να το ανακατεύετε με ένα πιρούνι, στη συνέχεια, ξεκινήστε να ενσωματώσετε το επόμενο αυγό με το αλεύρι αργά φέρνοντας περισσότερο αλεύρι από τα άκρα στο κέντρο μέχρι να βάλετε όλα τα αυγά.

Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας τώρα, ζυμώστε όλο τα αλεύρι σε μια ζύμη. (Χρησιμοποιήστε μόνο την ποσότητα του αλευριού που απαιτείται για να σχηματιστεί μια μαλακή μπάλα.)
Αρχίστε να ζυμώνετε τη μπάλα της ζύμης όπως το ψωμί, πιέζοντας το προς τα κάτω με την παλάμη του χεριού σας.
Συνεχίστε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να είναι ομαλή για περίπου 8 λεπτά.

Τυλίξτε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και αφήστε το να καθίσει για περίπου 30 λεπτά.
Χρησιμοποιήστε έναν ρολό για να κάνετε μακριά φύλλα.
Μετά κόψτε σε φαρδιές λωρίδες 12 πόντων.
Βάλτε τα σε βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια, τοποθετήστε σε παγωμένο νερό.
Σκουπίστε να φύγει το νερό με καθαρές πετσέτες κουζίνας.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
Για τη συναρμολόγηση απλώνεται πρώτα 1/2 φλιτζάνι του μπεσαμέλ στο κάτω μέρος του από ένα ταψί αφού το έχετε αλείψει με βούτυρο.
Βάλτε μια στρώση με λαζάνια και από πάνω απλώστε το μείγμα λαχανικών πασπαλίστε με τριμμένο τυρί.
Βάλτε άλλη μία στρώση με λαζάνια και πάλι τα υπόλοιπα λαχανικά.
Περάστε όλο το ταψί με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίστε με τριμμένο τυρί.



Καλύψτε με αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 200 για 25 λεπτά, στη συνέχεια, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρά στην κορυφή η μπεσαμέλ, περίπου άλλα 15 έως 20 λεπτά.



Να σταθεί 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: