Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Καλτσούνια Κρήτης

Υλικά
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι
1 1/2 φλιτζ. βούτυρο
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. γάλα
2 κουτ. γλυκού αμμωνία
4 κροκούς αυγών

Για τη γέμιση
2 κιλά μυζήθρα
3 κούπες ζάχαρη
1 ασπράδι αυγού ή 1 κουταλιά κορν φλάουρ
2 κουταλιές ανθόνερο

Για το άλειμμα
1 κροκό αυγού
Κανέλλα


Εκτέλεση
Βάζουμε στο μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε τους κρόκους, την αμμωνία και το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Ανοίγουμε σε φύλλο τη ζύμη που φτιάξαμε.


Βάζουμε μέσα σ' ένα μπολ τη μυζήθρα, τη ζάχαρη και το ασπράδι, αφού πρώτα το χτυπήσουμε και τα ανακατεύουμε.
Κόβουμε το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια.
Βάζουμε στο κέντρο κάθε κύκλου, γέμιση.


Με τα δάχτυλα, σηκώνουμε γύρω-γύρω τη ζύμη και το φύλλο σαν πιατάκι.




Πριν τα βάλουμε στο φούρνο, αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο κροκό που τον ανακατεύουμε με μία κουταλιά νερό και πασπαλίζουμε με κανέλλα. Ψήνουμε στους 180ο, για 50 λεπτά περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: