Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Κουλούρια σουσαμένια

Υλικά
1 κιλό αλεύρι άσπρο
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κουταλιά σούπας κοφτό αλάτι
1 κουταλιά γλυκού  ζάχαρη
½  φλιτζάνι. ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί γλυκό
1 ποτήρι χλιαρό νερό
μπόλικο σουσάμι και μαυροκούκι ή ηλιόσπορους, παπαρουνόσπορο,  ή ότι άλλο θέλουμε


Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη
Πασπαλίζουμε  τη ζάχαρη και την ξηρή μαγιά
Ανοίγουμε λακκούβα στη μέση του αλευριού και προσθέτουμε το λάδι και το κρασί
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και σταδιακά προσθέτουμε το χλιαρό νερό μέχρις ότου να μην κολλάει η ζύμη στα τοιχώματα της λεκάνης και στα χέρια μας.
Στο τέλος πασπαλίζουμε το αλάτι και βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε πολύ καλά για 5 περίπου λεπτά.


Την βάζουμε στη λεκάνη ξανά, τη σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μια ώρα περίπου
Μόλις φουσκώσει η ζύμη την ζυμώνουμε λίγο να φύγει ο αέρας και κόβουμε με το χέρι μας μικρά κομματάκια ζυμάρι και τα πλάθουμε σε κορδονάκια περίπου δέκα πόντων


Πιάνουμε το κάθε κορδονάκι από τις άκρες και το βουτάμε σε μια λεκανίτσα που  έχουμε ήδη έτοιμη δίπλα μας με νερό και αμέσως το κυλάμε μέσα σε ένα ταψί γεμάτο με σουσάμι  και μαυροκούκι προαιρετικά ή ότι άλλο θέλουμε.


Τέλος το τοποθετούμε στη λαμαρίνα μας με το χαρτί ψησίματος και τα αφήνουμε 20 λεπτά να σηκωθούν πάλι λίγο.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στις αντιστάσεις  για 35 λεπτά  ή μέχρι να ροδίσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: