Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Μουσακάς αλά Σμυρνέικα

Υλικά
2 κιλά μελιτζάνες μακρόστενες
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 κιλό ντομάτες φρέσκες
1 κιλό κιμά
400 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
3 κουτ. σούπας βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι
λάδι για τηγάνισμα

Για την κρέμα μπεσαμέλ
4 κουτ. σούπας αλεύρι

3 κουτ. σούπας βούτυρο
5 αυγά
100 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη
1/2 κιλό γάλα
λίγο αλάτι

Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβου­με μακρόστενες και τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό να ξεπικρίσουν μισή ώρα. Τις στύβουμε κατόπιν και τις περ­νάμε ελαφρά με λάδι από το τηγάνι.
Βάζουμε τον κιμά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια περασμέ­να από τον τρίφτη, 2 ποτήρια νερό και το αλάτι, τ' ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε στη φωτιά, ώσπου να απορροφηθεί το νερό.
Προσθέτουμε το βούτυρο και τα ανακατεύουμε με το κουτάλι ώσπου να καβουρντιστούν ελαφρά, Έχουμε στο μεταξύ έτοιμες ξεφλουδισμένες τις ντομάτες, από τις όποιες αφαιρού­με τους σπόρους, τις ψιλοκόβουμε και τις προσθέτουμε στον κιμά, μαζί με το πιπέρι. Αφήνουμε να βράσουν λίγο και να μείνουν με το λάδι τους.
Ετοιμάζουμε την κρέμα. Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα μαζί με το αλεύρι, ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινο κουτάλι και προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πήξει ή κρέμα την κατεβάζουμε, την αφήνουμε να κρυώ­σει και προσθέτουμε τα αυγά χτυπη­μένα με λίγο αλάτι. Στο τέλος ρίχνου­με και την τριμμένη παρμεζάνα.

Στη συνέχεια στρώνουμε στο ταψί τις μισές μελιτζάνες, κατόπιν το τριμ­μένο τυρί, υστέρα όλο τον κιμά, άλλη στρώση με το τυρί και υστέρα τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Σκεπάζουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού με την κρέ­μα και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: