Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Χταπόδι σαλάτα με πατάτες, ντομάτες, ελιές & κάπαρη


Υλικά
1  Χταπόδι
1 λεμόνι
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 κουταλιά σούπας Πιπέρι άκοπο σε μπαλάκια
2 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες
2 μεγάλες πατάτες, αποφλοιωμένες και κομμένες σε κύβους
1 1/2 φλιτζάνι κομμένα στην μέση ντοματίνια
1/4 φλιτζανιού ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι, κομμένες στην μέση
1 1/2 κουταλιά σούπας κάππαρη

1/4 φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού

Για την σάλτσα
Χυμός από 1 λεμόνι
1/3 Κύπελλο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Πρέζα κόκκινο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλτε το χταπόδι μαζί με το κρασί, το πιπέρι, μισό λεμόνι και το σκόρδο.
Καλύψτε το με νερό και αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Μειώστε τη θερμότητα για να σιγοβράσει και μαγειρεύουμε μέχρι το χταπόδι να είναι τρυφερό να τρυπιέται με ένα μαχαίρι. (περίπου 45 έως 90 λεπτά).


Στραγγίστε και αφήστε το χταπόδι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βάζουμε τις πατάτες να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Στραγγίστε, και αφήστε τις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια 1 1/2 cm και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ μαζί με της κρύες πλέον πατάτες, τις ντομάτες, τις ελιές, την κάπαρη και τον μαϊντανό χοντροκομμένο.


Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί τα υλικά της σάλτσας και περιχύνουμε τη σαλάτα.

Απαλά ανακατεύετε, και το σερβίρετε σε πιατέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: