Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Σπιτικά γλυκίσματα ζελέ με πολλές βιταμίνες και χωρίς προσθήκη ζάχαρης για παιδιά


Υλικά
1 1/2 φλιτζάνι χυμό φρούτων ή λαχανικών (ή συνδυασμός)
4 κουταλιές της σούπας σκόνη ζελατίνης (μπορεί να αντικατασταθεί με φύλλο ζελατίνη)
2-4 κουταλιές της σούπας μέλι (εξαρτάται από εσάς πόσο γλυκά θα είναι)
1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας άλλα υγιεινά συστατικά σε μορφή σκόνης - π.χ.. βιταμίνη C, μαγνήσιο, ... (προαιρετικό)



Συνιστάται συνδυασμό χυμό φρούτων και λαχανικών σε χρώμα
ΚΟΚΚΙΝΟ = φράουλες, καρότα, παντζάρια και το χυμό λεμονιού
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ = καρότο, πορτοκάλι, τζίντζερ και χυμό μάνγκο
ΚΙΤΡΙΝΟ = κίτρινο αχλάδι, κίτρινο μήλο, κίτρινες πιπεριές και τα τεύτλα. 
ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην χρησιμοποιήσετε το χυμό ανανά περιέχει το ένζυμο βρομελίνη, το οποίο δεν θα επέτρεπε ζελατίνη να στερεοποιηθεί
ΠΡΑΣΙΝΟ = λάχανο, ακτινίδιο, αγγούρι, πράσινο μήλο, σταφύλι
ΜΩΒ = βατόμουρα, μούρα, μήλο, λίγα παντζάρια και κόκκινο λάχανο

Εκτέλεση
Επιλέγουμε τους χυμούς που θέλουμε για το χρώμα που διαλέξαμε και τον βάζουμε στην κατσαρόλα και πασπαλίζουμε ζελατίνη ή φύλλο ζελατίνη αφού την έχουμε μουλιάσει σε παγωμένο νερό.

Περιμένετε μέχρι η ζελατίνη αρχίσει να διαλύετε και να απορροφάται από τον χυμό τότε ανακατεύετε.
Αλλά να είστε προσεκτικοί !! δεν πρέπει να φτάσει σε μεγάλη θερμοκρασία αλλιώς θα χαθούν οι βιταμίνες.

Χαμηλώνετε τη φωτιά και ανακατεύετε τα άλλα συστατικά, δηλαδή το μέλι, οι βιταμίνες και την βανίλια.

Σε ταψάκια τετράγωνα βάζουμε λαδόκολλα και ρίχνουμε τον χυμό μέσα σε πάχος 2 cm και αφήνεται να ψυχθεί, επί περίπου 2-3 ώρες.

Αφού στερεοποιηθεί η ζελατίνη, κόβουμε σε μικρούς κύβους και μπορούμε να τα σερβίρουμε.

Μπορούμε να τα φυλάξουμε σε αεροστεγές δοχείο θα μας διαρκέσει 2-3 εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: