Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Τρίγωνα Θεσσαλονίκης

Υλικά
για τη σφολιάτα
1 πακέτο σφολιάτα

για την κρέμα
½ κιλό γάλα
125 γραμ. ζάχαρη
100 γραμ. αλεύρι μαλακό
1 ½ κροκούς αυγών
λίγο βανίλια

για το σιρόπι
½ κιλό ζάχαρη

375 γραμ. νερό
½ κουτ. γλυκού βανίλια
λίγο λεμόνι


Εκτέλεση
φτιάχνουμε την σφολιάτα:
Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας και το κόβουμε στο φάρδος σε λουρίδες 6 πόντους. Αμέσως μετά, βουτυρώνουμε τις λουρίδες και τις διπλώνουμε τριγωνικά σχηματίζοντας τρίγωνα με μία πλευρά ανοιχτή. 


Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί, και τα αλείφουμε με λίγο ξίδι. Ψήνουμε τα τρίγωνα στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.



φτιάχνουμε την κρέμα:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με την μισή ζάχαρη. Ανακατεύουμε με τον αναδευτήρα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Σε μπολ, βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, την βανίλια και ανακατεύουμε. Φτιάχνουμε μια τρύπα στην μέση τους, όπου ρίχνουμε τα κροκούς. Ανακατεύουμε με τον αναδευτήρα και σιγά-σιγά ρίχνουμε και το γάλα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα. Το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το βάζουμε στο ψυγείο για να πήξει.

φτιάχνουμε το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά ανακατεύοντάς τα καλά. Καταλαβαίνουμε πότε είναι έτοιμο αν πάρουμε ένα κουταλάκι και δοκιμάζουμε να στάξουμε λίγο σιρόπι σε ένα πιάτο. Όταν το σιρόπι αρχίσει να κολλάει στο κουτάλι είναι έτοιμο. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο επειδή, δεν πρέπει να είναι καυτό όταν θα πέφτει στη σφολιάτα. Και τα δύο όμως , σιρόπι και σφολιάτα, θα πρέπει να είναι ζεστά.

σιροπιάζουμε τα τρίγωνα:
Βουτάμε τα τρίγωνα στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε για δυο λεπτά. Τα ψαρεύουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε να στραγγίξουν σε ένα ταψί, πάνω σε μια σχάρα.

Μόλις στραγγίξουν, γεμίζουμε τα τρίγωνα στην ανοιχτή πλευρά με την κρέμα, περιμένουμε να κρυώσουν λιγάκι και τα τρώμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: