Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Αποξηραμένο κρέας ή αλλιώς Biltong

Το είναι αποξηραμένο κρέας με μπαχαρικά φτιάχνετε στην Νότιο Αφρική και το τρώνε πολύ.
Μπορεί να φαγωθεί σαν μεζές με την μπύρα σας ή το κρασάκι σας αλλά και με το ρακί ή το ούζο. Ακόμα μπορεί να νοστιμίσει λαδερά αλλά  και ρύζι, συνταγή με μακαρόνια. Ψιλοκομμένο μπορεί αν μπει στις πίτσες σας και τις κρέπες.
Η αρχική συνταγή ήταν με Ελάφι ή τάρανδο, στην Νότιο Αφρική το έφτιαχναν με Στρουθοκάμηλο ή κρέας Βοδιού.
Εμείς θα σας δώσουμε την βασική συνταγή με μοσχαρίσιο κρέας για την κατασκευή του αλλά και την φύλαξη του.


Υλικά
1 κιλά κρέας
1/4  φλιτζ μαύρη ζάχαρη
1/2  φλιτζ. μηλόξιδο
Χοντρό αλάτι
1/4 φλιτζ. Κορίανδρο σκόνη
2 κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο
2 κουτ. γλυκού κάρυ
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
ανάλογα πόσο πικάντικο το θέλετε μπορείτε να προσθέσετε.
1 κουτ. γλυκού σκόρδο σκόνη ( προαιρετικά)
1 κουτ. γλυκού τσίλι ( προαιρετικά)

Εκτέλεση
Το κομμάτι του κρέατος πρέπει να είναι χωρίς λύπη και νεύρα. Το καλύτερο είναι το νουά ή το ψαρονέφρι. Κόψτε το σε λουρίδες 3cm πλάτος και  2cm φάρδος (όσο πιο ψιλό τόσο πιο γρήγορα γίνετε).
Πλύνετε το κρέας και στεγνώστε το καλά. Αν πρέπει καλύτερα τυλίξτε το με χαρτί κουζίνας.


Πασπαλίστε με το χοντρό αλάτι και αφήστε το στο ψυγείο για το βράδυ. Απομακρύνετε όλα τα υγρά που θα βγάλει και Ξύστε το περισσευούμενο αλάτι (μην το πλύνετε το θέλουμε στεγνό)
Αλείψτε με πινέλο (μην το βουτήξετε στο ξύδι) το Ξύδι πάνω από το κρέας, κρατήσετε το να στραγγίξει. Αναμιγνύουμε όλα τα μπαχαρικά και βάζουμε μέσα τα κομμάτια του κρέατος γυρνώντας τα κάθε τόσο μέχρι να τελειώσει το μίγμα.



Περνάμε στο κάθε κομμάτι κρέας έναν γάντζο ή σκηνή και το κρεμάμε σε αεριζόμενο μέρος για να στεγνώσει (όπως τα λουκάνικα) για 3 – 5 μέρες. Θέλει προσοχή γιατί δεν πρέπει να πάνε έντομα αλλά και να μην μας λερώσουν τα υγρά που μπορεί να στάξουν.
Στην κανονική κατασκευή του υπάρχει ιδικό κιβώτιο για την αποξήρανση αλλά εμείς μπορούμε να τα προστατέψουμε με τουλπάνι.



Μπορείτε να το συντηρήστε στο ψυγείο για 15 μέρες ή και στην κατάψυξη για περισσότερο καιρό αλλά θα πρέπει να το έχουμε σε νάιλον σακουλάκι και όχι σε χάρτινο γιατί θα στεγνώσει περισσότερο.



Μπορεί αν φαγωθεί κόβοντας το σε πολύ ψιλές φέτες σαν μεζές με το ποτό μας αλλά και σε συνταγές που θα σας δώσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: