Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Μιλφέιγ

Υλικά
650 ml γάλα (για ζέσταμα)
100 ml γάλα (κρύο)
2 βανίλιες
Ξύσμα από 1 λεμόνι
4 αβγά
80 γραμ. κορν φλάουρ
125 γραμ. ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
350 ml κρέμα γάλακτος
2 φύλα σφολιάτας ή 500 γραμ. μπισκότα σαβαγιάρ ή 430 γραμ. σφολιατίνια

Ζάχαρη άχνη (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση
Για την κρέμα
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι, το γάλα, σε μέτρια φωτιά.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα αβγά και τα χτυπάμε με τον αβγογδάρτη. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το κρύο γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.


Βάζουμε όλο το μείγμα με τα αβγά μέσα στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς, με σύρμα, μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα.
Προσθέτουμε, εκτός φωτιάς, το βούτυρο και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να γίνει λεία η κρέμα.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Στη συνέχεια, χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια, μέχρι να αφρατέψει και να γίνει σαντιγί.
Κρατάμε λίγη από τη σαντιγί για το σερβίρισμα.
Βάζουμε την υπόλοιπη σαντιγί μέσα στην κρέμα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και αφήνουμε την κρέμα για 1 ώρα στο ψυγείο να σφίξει.

Κόβουμε την σφολιάτα σε μακρόστενα κομμάτια κάνουμε με το πιρούνι τροπές πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ψήνουμε στον φούρνο.




Βάζουμε μία στρώση από τα ψημένα κομμάτια της σφολιάτας ή τα σφολιατίνια ή τα σαβαγιάρ μέσα σε ένα ταψί ή σε μια τετράγωνη φόρμα, στην οποία έχουμε απλώσει μια διάφανη μεμβράνη.


Απλώνουμε από πάνω τη μισή ποσότητα από την κρέμα ζαχαροπλαστικής, ώστε να γίνει μια λεπτή ομοιόμορφη στρώση. Βάζουμε μία ακόμα στρώση κομμάτια σφολιάτας και απλώνουμε την υπόλοιπη σαντιγί.


Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για μερικές ώρες να σταθεροποιηθεί και μετά το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα. Αφαιρούμε την διάφανη μεμβράνη με προσοχή και αλείφουμε την επιφάνεια με την σαντιγί που κρατήσαμε.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τριμμένη σφολιάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: