Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Σογάνια (κρεμμυδοντολμάδες)

Υλικά
2 κιλά κρεμμύδια Σαμιώτικα (μακρόστενα)
600 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κουτί ντοματάκια
1 κουταλιά κομπόστας πελτές
3 κουταλιές σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας κοφτή αλάτι
2 φλιτζάνια τσαγιού λάδι
1 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό
4-5 φύλλα δάφνης
πιπέρι σκόνη και πιπέρια ολόκληρα


Εκτέλεση
Βάζετε σε μια κατσαρόλα νερό και λίγο αλάτι. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνετε μέσα τα κρεμμύδια να ζεματι­στούν (αφού τα έχετε χαράξει κατά μήκος), για 5 περίπου λεπτά.
Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε ταψάκι και, αφού κρυώσουν λίγο, τα παίρνετε ένα - ένα και, όπως είναι χα­ραγμένα, τ' ανοίγετε και βγαίνουν φύλλα - φύλλα (σε σχήμα καρουλιού). Μένει μόνο ή καρδιά του κρεμμυδιού, ή οποία δεν χρησιμοποιείται. Τα βά­ζετε σε σουρωτήρι για να φύγουν τα υγρά.
Σωτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμ­μύδι με το μισό λάδι. Ρίχνετε τον κιμά και, αφού μαραθεί, προσθέτετε τα ντοματάκια ψιλοκομμένα, λίγο χυμό, το αλάτι, το πιπέρι σκόνη και το μαϊν­τανό.
Παίρνετε λίγο - λίγο από το μίγμα αυτό, το τυλίγετε με ένα φύλλο κρεμμυδιού (πού κλείνει μόνο του) και τα βάζετε σ' ένα ταψί στη σειρά (μπο­ρείτε να βάλετε και δύο σειρές, τη μια πάνω στην άλλη).
Ρίχνετε από πάνω τον πελτέ διαλυ­μένο, τον υπόλοιπο χυμό από τα ντοματάκια, το υπόλοιπο λάδι, τα φύλλα δάφνης τα ολόκληρα πιπέρια και το ζεστό νερό.

Ψήνετε σε μέτριο φούρνο, ωσότου μείνει με το λάδι του το φαγητό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: