Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Πώς να κάνετε αυθεντικό Ριζότο


Ένα πραγματικά καλό ριζότο πρέπει να είναι πραγματικά κρεμώδες αλλά και με μεμονωμένους σπόρους ρυζιού.
Το ρύζι θα πρέπει να εξακολουθεί να έχει μόνο ένα μικρό τσίμπημα σκληρότητας.
Δεν θέλετε ένα σκληρό κέντρο στο ρύζι, αλλά, αντίθετα, οι σπόροι πρέπει να είναι μόνο "al dente".

Σχεδόν κάθε ριζότο αρχίζει με τσιγάρισμα από ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο βούτυρο, ή σε ένα μείγμα από βούτυρο και λάδι το οποίο καθορίζει τη βάση της γεύσης που πάνω της είναι χτισμένη η υπόλοιπη συνταγή. 


Μόλις το κρεμμύδι γίνει τρυφερό, βάζουμε το ρύζι, και ανακατεύουμε μέχρις ότου το λάδι καλύψει όλο το ρύζι.
Μερικές φορές χρησιμοποιείται λίγο κρασί που αφού έχει απορροφηθεί, προστίθενται μικρές ποσότητες ζεστού ζωμού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προσθήκης ζωμού στο ρύζι, πρέπει να ανακατεύετε συνεχώς, και μαγειρεύετε απαλά λίγο χαμηλότερα από το  σημείο βρασμού.
Οι τελικές αρωματικές ουσίες προστίθενται συχνά στα τελευταία λεπτά της διαδικασίας μαγειρέματος, και μόλις το ρύζι έχει ολοκληρώσει το μαγείρεμα του, απομακρύνεται από τη φωτιά, βάζουμε λίγο βούτυρο, και μερικές φορές τριμμένη παρμεζάνα.

Ιταλικό ριζότο

Υλικά
5 1/2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
1 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια ρύζι Arborio
1  φλιτζάνι Λευκό Ξηρό κρασί

Για να την ολοκληρώσετε
1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα τυρί
1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού
Αλάτι & πιπέρι
2 κουταλιές σούπας βούτυρο

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ζωμό σε μια κατσαρόλα και τον κρατάμε ζεστό.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και το λάδι και μαραίνουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει ημιδιαφανές.


Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.


Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι το κρασί να απορροφηθεί.


Μειώστε τη θερμοκρασία σε χαμηλό, και προσθέστε 2 κούπες ζεστό ζωμό.
Μαγειρεύετε για περίπου 5 λεπτά ανακατεύοντας όταν τα υγρά μειωθούν τότε ξαναβάζουμε άλλες 2 κούπες και συνεχίζουμε μέχρι το ρύζι να γίνει al dente και κρεμώδες, προσθέτοντας υπόλοιπο νερό, αν το ριζότο δεν είναι αρκετά ψημένο.


Προσθέστε το βούτυρο, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.



Σερβίρετε αμέσως, προσφέροντας επιπλέον τριμμένο τυρί στο τραπέζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: