Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Γαλακτομπούρεκο

Υλικά
300 γρ.. φύλλο κρούστας
1/2 κούπας βούτυρο
4 κούπες γάλα
3 αυγά και 2 κρόκους
1/2 κούπας ζάχαρη
1/3 κούπας και 1 κουταλιά σιμιγδάλι ψιλό
λίγη βανίλια
για το σιρόπι
1 1/2 κούπας ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
λίγη βανίλια


Εκτέλεση
Βουτυρώστε ένα ταψάκι με διάμετρο 25*25 εκ. και στρώστε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας τα καλά.
Τα υπόλοιπα φύλλα. αφού τα κόψετε στο μέγεθος του ταψιού στρώστε τα το ένα επάνω στο άλλο στον πάγκο εργασίας βουτυρώνοντας τα και πάλι καλά.


Χαράξατε τα με κοφτερό μαχαίρι σε λωρίδες χωρίς να φθάσετε ως τις άκρες. για να μη χωρίσουν.
Βράστε το γάλα. κατεβάστε το από την φωτιά κι αφήστε το να κρυώσει λίγο. Στο μεταξύ χτυπήστε τα αυγά με τα κρόκους και τη ζάχαρη. να πήξουν και να αφρατέψουν.
Ρίξτε κι ανακατέψτε το σιμιγδάλι και κατόπιν λίγο - λίγο το ζεστό γάλα χτυπώντας συνεχώς. Αδειάστε το μίγμα σε κατσαρόλα και σιγοβράστε το ανακατεύοντας. ώσπου να πήξει ελαφρά η κρέμα.


Κατεβάστε την από τη φωτιά, ρίξτε και ανακατέψτε μέσα σε αυτή όσο βούτυρο περίσσεψε στο το βουτύρωμα των φύλλων κι αδειάστε τη στο ταψάκι επάνω στα φύλλα Σκεπάστε την κρέμα με τα χαραγμένα σε λωρίδες φύλλα και ψήστε το γαλακτομπούρεκο στους 190 C επί 15'.
Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160 C, και ψήστε το άλλα 35'. ώσπου να ροδίσουν καλά τα φύλλα Στο μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί 7' και περιχύστε το γαλακτομπούρεκο, μόλις το βγάλετε από το φούρνο ρίχνοντας το σιρόπι κουταλιά - κουταλιά.


Αφήστε το να κρυώνει εντελώς χωρίς να το καλύψετε, για να μη μαλακώσει το φύλλο Κόψτε το σε κομμάτια και σερβίρετε το την ίδια ημέρα. είναι πολύ πιο νόστιμο.
Όσο και αν περισσέψει, φυλάξτε το στο ψυγείο ακάλυπτο.

Όσο και αν περισέψει, φυλάξτε το στο ψυγείο ακάλυπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: