Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Μπακλαβάς

Γίνονται 30 μικρά κομμάτια

Υλικά
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
2 κούπες αμύγδαλα χοντροκομμένα
2 κούπες καρύδια χοντροκομμένα
2 κουταλάκια κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρίφαλο
1/2 κούπας μαργαρίνη
1/2 κούπας βούτυρο
ολόκληρα γαρίφαλα


για το σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1/2 κούπας γλυκόζη ή μέλι
λίγη βανίλια (προαιρετικά) ή
2 φλούδες λεμόνι ή
2 κουταλιές κονιάκ ή μπράντι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα καρύδια. Τα αμύγδαλα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Λιώστε τη μαργαρίνη και το βούτυρο μαζί. Βουτυρώστε ένα ταψί 25x35 εκ. και στρώστε 4 φύλλα Βουτυρώνοντας τα. 


Πασπαλίστε λίγο από το μίγμα των καρυδιών. Συνεχίστε στρώνοντας δύο-δύο βουτυρωμένα φύλλα και πασπαλίζοντας με το μίγμα των καρυδιών, ώσπου να τελειώσουν τα υλικά. 


Τελειώστε με 4 φύλλα. όπως αρχίσατε.
Κόψτε τον μπακλαβά με κοφτερό μαχαίρι σε ρομβοειδή. τρίγωνα ή τετράγωνα κομμάτια και βάλτε στο καθένα οπό ένα γαρίφαλο στο κέντρο. Περιχύστε τον με το υπόλοιπο βούτυρο και ραντίστε τον με λίγο κρύο νερό.
Σε αυτό το στάδιο μπορείτε. αν θέλετε, να τον φυλάξετε στην κατάψυξη.
Ψήστε τον στους 175°C 30 - 40'. να ροδίσει καλά. Στο μεταξύ βάλτε σε μια κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι και. βραστέ τα 5'.
Εάν χρησιμοποιήσετε κονιάκ ρίξτε το στο σιρόπι, όταν τα κατεβάσετε από τη φωτιά. Περιχύστε τον μπακλαβά με το καυτό σιρόπι, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο. Αφήστε τον να στηθεί, ώσπου να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς.



Για να διατηρηθεί τραγανός μην τον σκεπάσετε και μην τον βάλετε στο ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: