Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ζωμό λαχανικών από ότι μας περισσεύει


Ένας βασικός ζωμός από τα λαχανικά που μας έχουν περισσέψει πρίν μας χαλάσουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δώσουν γεύση σε πολλές συνταγές.

Αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την δική σας επιλογή από φρέσκα λαχανικά εποχής, για να φτιάξετε ζωμό αλλά απλά να χρησιμοποιήστε αυτούς που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον και να αποφεύγετε αυτά που έχουν πολύ έντονη γεύση.


Αποθηκεύστε ζωμό ρίχνοντας σε πλαστικές παγώθηκες και να κάνετε παγάκια μόλις παγώσουν αφαιρέστε τους κύβους και τοποθετήστε τα σε πλαστικές σακούλες και να αποθηκεύουν στην κατάψυξη.


Αυτοί οι κύβοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσθέσετε γεύση σε κάθε συνταγή που θα χρειαστείτε μια άλλη γεύση.

Ένας βασικός ζωμός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για πολλές σούπες σας δίνουμε παρακάτω.

Υλικά
2 λίτρα νερό
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
3 κρεμμύδια, στα τέσσερα
3 μέτριες πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες κυδωνάτες
3 μεγάλα καρότα, ψιλοκομμένα
3 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι σπανάκι
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
4 ντομάτες, στα τέσσερα
Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση
Προσθέστε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν βράση.


Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 2-3 ώρες.
Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο κουτάλι για να αφαιρέσετε τυχόν αφρό που ανεβαίνει στην επιφάνεια.
Σουρώνουμε τον ζωμό και περνώντας τα υλικά τα περνάμε από τι μπλέντερ.


Αναμιγνύουμε πάλι τον ζωμό με τα υλικά από το μπλέντερ και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά.



Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σουρώνουμε πάλι. Αποθηκεύουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: