Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ντολμαδάκια γιαλαντζί


Υλικά
1/2 κιλό κληματόφυλλα
2 1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
2 1/2 φλιτζ. τριμμένα ξερά κρεμμύδια
1/2 κιλό ρύζι
1 φλιτζ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένο άνηθο
1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένο δυόσμο
2 φλιτζ. λάδι
1/3 φλιτζ. χυμό λεμονιού
2 1/2 φλιτζ. βραστό νερό
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Πλύνετε και ζεματίστε τα κληματόφυλλα, βουτώντας τα λίγα-λίγα σε νερό που βράζει. 
Ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα φρέσκα και ξερά κρεμμύδια σε σουρωτήρι, πασπαλίστε τα με λίγο αλάτι και τρίψτε τα, να μαραθούν. 
Ξεπλύνετε τα με λίγο νερό και σφίξτε τα μέσα στις παλάμες σας λίγα-λίγα. 
Ανακατέψτε τα μέσα σ' ένα μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το λάδι και το νερό. Ρίξτε κι ανακατέψτε το μισό λάδι, αλάτι και πιπέρι. 

Βάλτε από ένα κουταλάκι γέμιση σε κάθε φύλλο και τυλίξτε ελαφρά. 



Στρώστε μερικά κληματόφυλλα στον πάτο μιας πλατιάς κατσαρόλας και αραδιάστε τα ντολμαδάκια, το ένα πλάι στο άλλο, σε σειρές. 
Στο στάδιο αυτό, μπορείτε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη. 
Βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίξτε το υπόλοιπο λάδι, το βραστό νερό και το χυμό λεμονιού. 


Σκεπάστε τα μ' ένα βαρύ πιάτο, που να χωράει στην κατσαρόλα. Σκεπάστε την με το καπάκι της και σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά, έως ότου τα ντολμαδάκια πιουν όλο το νερό και μείνουν σχεδόν με το λάδι τους. Δοκιμάστε και, αν δεν έχει μαλακώσει το ρύζι, ρίξτε λίγο νερό ακόμη και συνεχίστε το βράσιμο. ΄

Οταν τα κατεβάσετε από τη φωτιά, βάλτε ανάμεσα στο καπάκι και στην κατσαρόλα μια απορροφητική πετσέτα κι αφήστε τα να κρυώσουν. Σερβίρονται και κρύα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: