Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Βόειο κρέας μαγειρεμένο αργά στο κόκκινο κρασί


Μια συνταγή που τρώγετε ζεστό, κρύο αλλά και σε σάντουιτς.
Φτιάχνοντας έτσι το μοσχάρι μπορείτε να το φυλάξετε για ένα γρήγορο πιάτο όταν δεν έχετε χρόνο για μαγείρεμα.

Υλικά
2 κιλά βοείου κρέατος σε ένα ολόκληρο κομμάτι
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 μεγάλα καρότα, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι
Χυμό από 1 πορτοκάλι
Χυμό από 1 λεμόνι

1/2 φλιτζ, φρέσκο μαϊντανό
1/2 κουταλιά σούπας μουστάρδα
1 μπουκάλι ξηρό κόκκινο  κρασί
1 κουταλιά σούπας αλεύρι

Εκτέλεση
Ζητάμε από τον χασάπη ένα κομμάτι κρέας μονοκόμματο 1 έως 2 κιλά.
Περνάμε το κρέας καλά με αλάτι και πιπέρι και το δένουμε με σπάγκο για να μήνη στο σχήμα του.
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και βάζουμε το κρέας να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Αφαιρέστε το και το κρατάμε ζεστό.

Προσθέστε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο, καρότο, και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Επιστρέψετε το ψητό στην κατσαρόλα προσθέστε αρκετό από το κόκκινο κρασί τόσο όσο το ψητό να καλύπτεται περίπου 3/4,βάλτε τον χυμό από το πορτοκάλι και το λεμόνι και μειώστε τη θερμότητα σε χαμηλό.
Σκεπάστε και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 3 ώρες, γυρίζοντας το ψητό και ανακατεύοντας τα περιεχόμενα του δοχείου κάθε 30 λεπτά, και αν χρειαστεί προσθέστε επιπλέον κρασί, εάν η σάλτσα μειωθεί πάρα πολύ.
Μόλις γίνει το ψητό αφαιρέσετε τον σπάγκο και βάλτε το σε ένα ξύλο κοπής και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.


Στην κατσαρόλα με πιρούνι πατάμε τα υλικά να τα λιώσουμε λίγο ανεβάζουμε την θερμοκρασία βάζουμε την μουστάρδα και βράζουμε την σάλτσα μέχρι να πήξει. Αν χρειαστεί χρησιμοποιήστε λίγο αλεύρι για να πήξει η σάλτσα.
Προσθέστε το φρέσκο, ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε.
Κόψτε το ψητό σε λεπτές φέτες και σερβίρετε με μια κουταλιά σάλτσα από πάνω.

Μπορείτε να το κρατήσετε ξεχωριστά από την σάλτσα στο ψυγείο σας και να πάρετε φέτες για σάντουιτς ή για να το έχετε μαζί με πατάτες ρύζι, πουρέ σε γρήγορο γεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: