Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Γεμιστό ρολό στήθος γαλοπούλας

Υλικά
Για τα ρολά
2 στήθη γαλοπούλας, φιλέτο, συνολικού βάρους περίπου (ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να τα ετοιμάσει για ρολό, δηλαδή να τα ανοίξει στη μέση σαν βιβλίο και να τα χτυπήσει καλά για να λεπτύνουν και να πλατύνουν)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
2 φλιτζάνια ζωμός κότας

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
200 γραμ. χοιρινός κιμάς
200 γραμ. συκωτάκια πουλιών, πολτοποιημένα στο μπλέντερ (προαιρετικά)
3 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα κάστανα
1 κουταλάκι γλυκού ξερό δεντρολίβανο θρυμματισμένο
1 κουταλιά σούπας κονιάκ
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλάκι γλυκού ξερό θυμάρι
1 κουταλιά σούπας ξερή ρίγανη
1 κουταλάκι γλυκού κουκουνάρι

Για επάλειψη
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
1/2 κουταλάκι γλυκού πάπρικα
Αλάτι και πιπέρι
1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι
1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη
1/2 κουταλάκι γλυκού μέλι
1 κουταλάκι γλυκού πορτοκαλιού
1 κουταλάκι γλυκού λεμόνι χυμό

Για την σάλτσα
1 κουταλιά σούπας κορν φλάουρ,


Εκτέλεση
Για τη γέμιση
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το ξερό κρεμμύδι για 1 - 2 λεπτά. Προσθέτω τον κιμά και τα πολτοποιημένα συκωτάκια και συνεχίζω το σοτάρισμα για 5 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι ο κιμάς και τα συκωτάκια να αλλάξουν χρώμα και να στεγνώσουν αρκετά. Προσθέτω το ρύζι, τα ψιλοκομμένα κάστανα, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, την ρίγανη, το κουκουνάρι, το κονιάκ, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύω για άλλα 3 λεπτά, ανακατεύοντας. Αποσύρω από τη φωτιά.


Για τα ρολά
Σε μια επίπεδη επιφάνεια απλώνω τα ανοιγμένα φιλέτα γαλοπούλας και τα πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι. 


Απλώνω το μείγμα της γέμισης σε όλη την επιφάνειά τους και τα τυλίγω σε σφικτά ρολά. Τα στερεώνω με οδοντογλυφίδες (ή τα δένω σφικτά με σπάγκο μαγειρικής, σε πυκνά διαστήματα) για να μην ανοίξουν.


Προθερμαίνω το φούρνο στους 190 C.
Ανακατεύω όλα τα υλικά για την απάλειψη και αλείφω καλά και τα δύο ρολά.
Βάζω τα ρολά σε ένα μέτριο ταψί και προσθέτω το κρασί, το ζωμό κότας και το ελαιόλαδο.
Αν θέλω βάζω στο ταψί μου και πατάτες κομμένες σε φετάκια.
Βάζω το ταψί στο φούρνο και τα ψήνω για 40 - 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απλά η επιφάνειά τους και να μαλακώσουν, περνάμε με το μίγμα επάλειψης ενδιάμεσα πάλι τα ρολά μας.
Βγάζω τα ρολά από το ταψί, τα τυλίγω με αλουμινόχαρτο και τα διατηρώ κατά μέρος, ζεστά.

Τον ζωμό που είναι στο ταψί μου τον βάζω σε κατσαρολάκι και ρίχνω και το κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 1/2 φλιτζανάκι του καφέ κρύο νερό και ανακατεύω για λιγότερο από 1 λεπτό, μέχρι η σάλτσα να δέσει. Αποσύρω από τη φωτιά και τη διατηρώ ζεστή.


Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο από τα ρολά, πετάω τις οδοντογλυφίδες (ή το σπάγκο) και τα κόβω σε μέτριες φέτες. Τις μοιράζω σε τέσσερα πιάτα, περιχύνω με τη ζεστή σάλτσα και σερβίρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: