Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Μηλόπιτα με σοκολάτα

Υλικά
3 μήλα κομμένα σε κύβους
3 αυγά
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1 ποτήρι αλεύρι
1 ποτήρι καρύδια (ψίχα)
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι γλυκούσόδα φαγητού
1 λεμόνι (ο χυμός του)
3/4 ποτήρι μπράντυ

1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο

για το γλάσο
3 κουταλιά σουπας ζάχαρη
2 κουταλιά σουπας κακάο
1 κουταλιά σουπας μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1 ποτήρι νερό
400 γραμ. πραλίνα φουντουκιού

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180οC.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Διαλύουμε τη σόδα φαγητού στο χυμό λεμονιού, με προσοχή πάνω από τον κάδο του μίξερ, και τα προσθέτουμε στα αυγά. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά για την μηλόπιτα εκτός από τα μήλα και το αλεύρι.
Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμμα μέχρι να το απορροφήσει η ζύμη. Προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ταψί 30εκ., ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και βάζουμε στο φούρνο. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 175οC και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
Λίγο πριν βγάλουμε τη μηλόπιτα από τον φούρνο, ετοιμάζουμε το γλάσο, σε κατσαρόλα και σε μέτρια θερμοκρασία βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από την πραλίνα φουντουκιού και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε την πραλίνα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει ελαφρά.
Βγάζουμε τη μηλόπιτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Όταν θα περιχύσουμε με γλάσο τη μηλόπιτα πρέπει να είναι και τα δύο σε ζεστή θερμοκρασία αλλά όχι απευθείας από τον φούρνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: