Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Ρολό μοσχάρι με γέμιση και σφολιάτα


Υλικά
1 κομμάτι μοσχαρίσιο φιλέτο χωρίς λίπος σε ρολό γύρο στους 20 πόντους και 5 πάχος.
Αλάτι, μαύρο πιπέρι,
2 κουταλιές της σούπας λάδι,
2 κουταλιές της σούπας βρασμένα και τριμμένα κάστανα
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Ντιζόν πικάντικη
1 κιλό μανιτάρια καθαρισμένα και χοντροκομμένα
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 μέτρια κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένο

2 κουταλάκια του γλυκού λεπτοκομμένη φρέσκα φύλλα θυμαριού
1/2 φλιτζάνι κονιάκ
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα σόγιας
1 φύλλο ζύμης χωριάτικο
1/4 κιλό προσούτο, κομμένο σε φέτες χαρτί λεπτό
1 αυγό, χτυπημένο
Αλάτι
1 ματσάκι σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Με σπάγκο μαγειρικής δένουμε το φιλέτο σε απόσταση 2 πόντων και κόβουμε τα άκρα του νήματος. Αλείφουμε γενναιόδωρα με αλάτι και πιπέρι.


Σε τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι σε δυνατή φωτιά.
Προσθέστε το φιλέτο και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει καλά στην πρώτη του πλευρά, περίπου 2 λεπτά. Περιστρέψτε το φιλέτο και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές, περίπου 10 λεπτά συνολικά.
Το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο πιάτο.


Σε μπόλ βάζουμε την μουστάρδα, 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.


Όταν φιλέτο είναι αρκετά δροσερό κόψτε και πετάξτε τους σπάγκους, στη συνέχεια αλείψτε σε όλες τις επιφάνειες με μίγμα μουστάρδας. Τοποθετήστε το στο ψυγείο.


Τοποθετήστε τα μισά από τα μανιτάρια και τα κάστανα στο μούλτι και τρίψτε μέχρι γίνουν πολύ ψιλοκομμένα.
Μεταφέρετε σε ένα μπολ.


Ζεσταίνετε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει. Προσθέστε τα μανιτάρια και τα κάστανα και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι τα μανιτάρια να μην βγάζουν άλλα από τα υγρά τους περίπου 8 λεπτά.
Συνεχίστε το μαγείρεμα προσθέστε τα κρεμμύδια και το θυμάρι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 2 λεπτά.


Προσθέστε το κονιάκ. Ξύστε κάτω μέρος της τηγάνι με μια σπάτουλα σιλικόνης ή ξύλινη κουτάλα για να απελευθερώσει όλη την γεύση. Συνεχίστε να μαγειρεύετε μέχρι κονιάκ να εξατμιστεί το αλκοόλ, περίπου 4 λεπτά.
Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και σάλτσα σόγιας και συνεχίστε το βράσιμο, ανακατεύοντας συχνά μέχρι το μίγμα είναι παχύ και πήξει μέσα στο τηγάνι. Αλατοπιπερώνετε με αλάτι και πιπέρι.
Μεταφέρετε σε ένα μπολ και τοποθετήστε το στο ψυγείο.
Βάλτε ένα διπλό στρώμα από πλαστικό περιτύλιγμα περίπου 2 μέτρα μήκος σε ένα πάγκο.
Βάλτε την χωριάτικη ζύμη πάνω από πλαστικό περιτύλιγμα και ανοίξτε το.


Απλώστε προσούτο πάνω στην σφολιάτα και από πάνω απλώστε το μείγμα μανιταριών ομοιόμορφα πάνω την στρώση ζαμπόν.

Τοποθετήστε το φιλέτο κατά μήκος του στο κάτω άκρο του στρώματος ζαμπόν μανιτάρι.
Χρησιμοποιώντας το πλαστικό περιτύλιγμα για να σας βοηθήσει να σφίξτε καθώς το κυλάτε.
Μόλις το κρέας είναι εντελώς τυλιγμένο  και στρίβοντας τα άκρα για να βεβαιωθείτε ότι ρολό είναι πολύ σφιχτό τυλίγοντας και τα άκρα. Επιστρέψτε στο ψυγείο.




Όταν το ρολό του κρέατος είναι τυλιγμένο αλείψτε το με το χτυπημένο αυγό. Χαράξτε την  ζύμη με ένα κοφτερό μαχαίρι.



Προθερμάνετε το φούρνο στους 200.
Σε ένα ταψί βάζουμε αλουμινόχαρτο.  
Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με χοντρό αλάτι. Ψήνουμε μέχρι να ζύμη να ροδίσει περίπου 35 έως 45 λεπτά.
Αφαιρέστε το από το φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για δέκα λεπτά.



Βγάλτε το ρολό από το αλουμινόχαρτο, στη συνέχεια, μεταφέρετε προσεκτικά σε μία πιατέλα. 


Πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο και το αλάτι και σερβίρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: