Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Μανιτάρια τι πρέπει να γνωρίζουμε και πως καθαρίζονται


Πολλοί έχουν πει ότι είναι μια κακή ιδέα να πλύνετε τα μανιτάρια σας κάτω από το νερό, δεδομένου ότι θα απορροφήσουν νερό και να γίνει δύσκολο να μαγειρευτούν.

Είναι αλήθεια ότι ένα μανιτάρι θα απορροφήσει μια ποσότητα υγρασίας, εάν πλυθούν (περίπου 1-2% του βάρους του).
Όταν έχω ένα βρώμικο μανιτάρι, εγώ θα τους δώσω ένα ξέβγαλμα με κρύο νερό και έπειτα γυρίστε προσεκτικά να στεγνώσουν.

Αγορά και αποθήκευση
Όταν αγοράζετε μανιτάρια οποιασδήποτε ποικιλίας, είναι καλύτερο, αν είναι δυνατόν, να αγοράσει προ-συσκευασμένα πακέτα από εταιρίες που τα καλλιεργούν σε προστατευόμενο περιβάλλον.
Όταν διαλέγετε ένα μανιτάρι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι το στέλεχος να μην είναι Συρρικνωμένο, μαλακό, ή θα πρέπει να αποφεύγεται να ‘έχουν γλοιώδη επιφάνια (με εξαίρεση μερικές ποικιλίες όπως το nameko που είναι πάντα γλοιώδη).

Στη συνέχεια, γυρίστε το μανιτάρι και ρίξτε μια ματιά στη δομή των βραγχίων. Θα πρέπει να είναι στεγνή και σταθερή. Αν είναι σκούρο με κηλίδες ή υγρασία το μανιτάρι δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Τα μανιτάρια μπορούν να αποθηκευτούν ολόκληρα στο ψυγείο σε μια ανοικτή πλαστική σακούλα (που χρειάζονται αερισμό). Μπορείτε να τα κρατήσετε για λίγες μέρες.
Τα βράγχια των περισσότερων μανιταριών είναι συνήθως το πρώτο μέρος του που χαλάει και προσδιορίζει την διάρκεια ζωής τους.

Πώς να καθαρίσει τα Portobello Μανιτάρια
Όταν σας πει κάποιος για τα μανιτάρια Portobello ή portabellas, λευκά μανιτάρια Champignon, και crimini είναι όλα στην πραγματικότητα το ίδιο μανιτάρι. Η διαφορά είναι στο χρώμα στο καπάκι μεταξύ των λευκών και crimini.

Αφαιρέστε τα κοτσάνια
Γυρνάμε τα μανιτάρια με το στέλεχος προς τα επάνω και τραβώντας αφαιρούμε το κοτσάνι και θα το χρησιμοποιήσουμε μετά.


Αφαιρέστε τα βράγχια

Τα μαύρα βράγχια μπορεί να φαγωθούν, αλλά θα μετατρέψει το φαγητό σας άσχημα, σκοτεινά καφέ κομμάτια, έτσι είναι καλύτερο είναι να τα ξύσετε.
Το κλειδί εδώ είναι να τα αφαιρέσετε με την άκρη ενός κουταλιού του γλυκού.
Θα πρέπει να τα ξύσετε διακριτά κατά τμήματα για να μην χαλάσετε το καπάκι (όχι με τα δάχτυλά σας).


Όταν μαγειρεύετε ολόκληρο το καπάκι, είναι καλύτερο να μαγειρεύονται με την εσωτερική πλευρά επάνω.
Αυτό επιτρέπει στον ατμό από το εσωτερικό για να διαφεύγει πιο εύκολα και να το κάνει πιο τραγανό. Επίσης, αποτρέπει το μανιτάρι από στρέβλωση, καθώς συρρικνώνεται ενώ μαγειρεύετε.
Αν είστε τύπος που μαρινάρει τα μανιτάρια αυτό θα σας δώσει πρόσβασης στις γεύσεις που θα εισχωρήσουν σε αυτό.


Πώς να καθαρίσει μανιτάρια shiitake
Τα φρέσκα shiitakes έχουν μια ξεχωριστή γεύση που τα βρίσκεις στις ασιατικές σούπες (πολλές συνταγές τα χρησιμοποιούν γιατί έχουν έντονα άρωμα ακόμα και τα αποξηραμένα shiitake), αλλά επίσης είναι πολύ νόστιμα τσιγαριστά ή τηγανητά ή ψητά.

Στα Portobello να αφαιρέσετε τα στελέχη είναι ένα θέμα προσωπικής προτίμησης με τα shiitake, αυτό δεν είναι επιλογή. 
Οι μίσχοι είναι σκληρή και δερματώδη. Είναι, επίσης, κολλημένα στα καπάκια πιο σταθερά από ότι στα περισσότερα άλλα μανιτάρια. Για να τα αφαιρέσετε, κρατήστε το στέλεχος πολύ σταθερά και τραβήχτε το από την βάση στο σημείο που συναντά το καπάκι.


Σιγά-σιγά αν θέλετε αφαιρέστε και καθαρίστε το εσωτερικό από το καπάκι.


Μόλις οι βλαστοί έχουν αφαιρεθεί, μπορείτε να τα τεμαχίσετε ή να τα ψήσετε ολόκληρα στα κάρβουνα.



Πώς να καθαρίσει Oyster μανιτάρια

Είναι πολύ εύκολο να καθαριστή αυτό το τσαμπί.
Τα μανιτάρια πλευρώτους έρχονται πακέτο σε μεγάλη ομάδα, όλα συνδέονται με το ίδιο κεντρικό στέλεχος. Για να καθαρίσετε τα μανιτάρια, απλά χρησιμοποιήστε την άκρη του ένα κοφτερό μαχαιριού για να κόψετε προσεκτικά γύρω από το κεντρικό στέλεχος και όλα θα χωριστούν από αυτό.



πετάμε το στέλεχος ή το κρατάμε για να το χρησιμοποιήσουμε σε ζωμό λαχανικών .


Δεν υπάρχουν σχόλια: