Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Χορτόσουπα της Στάσας

Υλικά
1 κιλό κρέας γι σούπα με κόκαλο
1 φλιτζάνι λάδι
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
2 πατάτες σε κύβους
2 καρότα σε ροδέλες
2 κρεμμυδάκια φρέσκα χοντροκομμένα
1 – 2 πράσα σε ροδέλες
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 κεφαλάκι λάχανο σε κομμάτια

2 κολοκυθάκια σε κύβους
1/2 ματσάκι σέλινο
 2 φλιτζάνια μανιτάρια
1/2 φλιτζάνι άσπρο κρασί
1 λεμόνι
1 πρέζα Αλάτι
1 πρέζα Πιπέρι
1 πρέζα Κύμινο
1 πρέζα Πάπρικα
1 πρέζα θυμάρι
2 φλιτζάνια μακαρονάκι κοφτό

Εναλλακτικά
1 κιλό κιμά
Γιαούρτι
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
1 λεμόνι

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε το κρέας με το νερό και αλάτι να βράση.
Όταν βράσει βγάζουμε το κρέας και αφαιρούμε τα κόκαλα και τεμαχίζουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια.
Σουρώνουμε το ζωμό για να μην έχει κοκαλάκια και τον κρατάμε.
Κόβουμε τα λαχανικά μας σε κύβους.
Στην Κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Μόλις μαλακώσουν ρίχνουμε όλα τα άλλα λαχανικά ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν θερμοκρασία.
Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Βάζουμε τον ζωμό και βράζουμε μέχρι να αρχίσουν να μαλακώσουν τα λαχανικά μας και ρίχνουμε τα μακαρόνια.
Ρίχνουμε το κρέας και τα μπαχαρικά μας και βράζουμε για άλλα 15 λεπτά μέχρι να βράσουν τα μακαρόνια.
Αν χρειαστεί περισσότερο υγρό συμπληρώνουμε με νερό ζεστό για να μην κόψει τον βρασμό.
Αν δεν έχουμε κρέας μπορούμε να φτιάξουμε τον ζωμό μας με κύβο ζωμό και αντί για κρέας να φτιάξουμε μικρά μπαλάκια από κιμά.

Σερβίρετε με μία κουταλιά γιαούρτι ή με αυγολέμονο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: