Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Γαλοπούλα για την ημέρα των Χριστουγέννων

Μερικά μυστικά για τέλια γαλοπούλα

Για να ψηθεί η γαλοπούλα σας σωστά, χωρίς να στεγνώσει Αλείφετε τη γαλοπούλα με βούτυρο ή μαργαρίνη, ή καρφώστε στο στήθος της φετάκια μπέικον. Η λιπαρή ύλη βοηθά στο σωστό ψήσιμο.
Εναλλακτικά μπορείτε να την αλείφετε σε τακτά διαστήματα με ένα μίγμα από
1 κουταλιά σούπας αποξηραμένο δενδρολίβανο
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο 
2 κουταλιές γλυκού μουστάρδα

2 κουταλιές γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 κουτί μπύρας 500 ml
Αλάτι-πιπέρι



Υλικά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
500 γραμ. κιμά
τα συκωτάκια της γαλοπούλας
100 ml μπράντι
300 γραμ. κάστανα βρασμένα
200 γραμ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό κότας
2-3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Αν η γαλοπούλα είναι κατεψυγμένη, την αφήνετε να ξεπαγώσει καλά. Πλένετε τη γαλοπούλα, αφαιρείτε τα συκωτάκια της και τη στεγνώνετε. Την καψαλίζετε, την πλένετε και τη στεγνώνετε πάλι. Την πασπαλίζετε εξωτερικά και εσωτερικά με αλατοπίπερο.
Ζεματίζετε τα συκωτάκια, τα στραγγίζετε και τα ψιλοκόβετε.
Ζεσταίνετε 1/2 φλιτζάνι λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι.
Προσθέτετε τον κιμά και τα ψιλοκομμένα συκωτάκια. Αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας.
Τέλος προσθέτετε και τα μανιτάρια και σοτάρετε 6 -7 λεπτά ακόμη.

Σβήνετε με το κονιάκ και το ζωμό κότας και βράζετε 25-30 λεπτά μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά. Προσθέτετε στη γέμιση τα κάστανα και το μαϊντανό και τη βάζετε με ένα κουτάλι στην κοιλιά του πουλερικού.

Γεμίζετε με το μείγμα αυτό την κοιλιά της γαλοπούλας. Τη ράβετε καλά και την τοποθετείτε σε γάστρα. Αν θέλετε βάζετε γύρω από το πουλερικό πατάτες μικρές στρογγυλές.


Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι τη γαλοπούλα και την ψήνετε στους 170 βαθμούς για 3 ώρες (στο τέλος ξεσκεπάζετε τη γάστρα για να πάρει χρώμα η γαλοπούλα) βάλτε κομμάτια πορτοκαλιού ανάμεσα από τις πατάτες θα δώσει άρωμα και γεύση.


Στο διάστημα του ψησίματος μπορείτε να την αλείφετε με το μίγμα που σας έχουμε δώσει για να είναι ποιο ζουμερή.



Σερβίρετε τη γαλοπούλα με τη γέμιση της χωριστά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: