Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Χοιρινά σουβλάκια μαριναρισμένα με σάλτσα γιαουρτιού


Υλικά
2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
2 κουταλιές ρίγανη
2 κουταλιές κύμινο
2 κουταλιές αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
6 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κιλό χοιρινή ωμοπλάτη, κομμένο σε κύβους
πιπέρι

Για την σάλτσα γιαουρτιού
1 φλιτζάνι γιαούρτι
1 φλιτζάνι ανθότυρο
1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα
1 κουταλιά πιπέρι καγιέν  
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

Αλάτι, να δοκιμάσετε

Για  το γαρνίρισμα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 φλιτζάνι φύλλα μαϊντανό χοντροκομμένο
4 πίτες ψημένες για σουβλάκια

Εκτέλεση
Ετοιμασία για τα σουβλάκια
Χτυπάμε μαζί με το κρασί, ρίγανη, κύμινο, αλάτι, θυμάρι, κανέλα, και το σκόρδο σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέστε τους κύβους του χοιρινού κρέατος και ανακατέψτε καλά για να ενωθούν τα υλικά.
Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε να μαριναριστεί σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 2 ώρες ή στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

Για το ψήσιμο παίρνουμε τα κομμάτια του χοιρινού από τη μαρινάδα (αφήνουμε στην άκρη την  μαρινάδα), περνάμε το κρέας σε 4 μεταλλικά ή ξύλινα σουβλάκια.
Θα τα ψήσουμε στα κάρβουνα ή σε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο ( Εάν χρησιμοποιείτε ξύλινα καλαμάκια, φροντίστε να καλύψετε τα άκρα με αλουμινόχαρτο ή κρέας, για να αποτρέψετε να καούν τα καλαμάκια) περνάμε τα σουβλάκια με αλάτι και πιπέρι.
 Ρίχνουμε τη μαρινάδα σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει βράση. Ψήστε τα σουβλάκια, γενναιόδωρα ραντίζοντας τα με τη μαρινάδα περιστασιακά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές και να ψηθούν, 20-25 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, κάνουμε την σάλτσα γιαουρτιού.
Σε μπόλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά να ενωθούν καλά. Καλύψτε τη σάλτσα με πλαστική μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμη προς χρήση. (Η σάλτσα μπορεί να μίνει στο ψυγείο για έως 1 εβδομάδα.)


Τοποθετούμε τα σουβλάκια σε μια πιατέλα και σκόρπισε τα κρεμμυδάκια και το μαϊντανό από πάνω τους. Σερβίρετε με τη σάλτσα γιαουρτιού και της πίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: