Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Μπισκότα σοκολάτας με γέμιση καραμέλα

Υλικά
Για τους Μπισκότα
1/2 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλιτζανιού καλαμποκάλευρο (νισεστέ)
2/3 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
14 κουταλιές βούτυρο

Για τη γέμιση Καραμέλα
3/4 κούπας περίπου ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
6 κουταλιές βούτυρο
1 φλιτζάνι περίπου κρυσταλλική ζάχαρη

1/2 κούπα σιρόπι καλαμποκάλευρο (νισεστέ)
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 φλιτζανιού νερό
1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια

Για την επικάλυψη σοκολάτας
1 σοκολάτα κουβερτούρα
Χοντρό αλάτι

Εκτέλεση
Για τα μπισκότα
Τοποθετήστε βρώμη σε ένα κάντε την αλεύρι.
Ανακατέψτε το αλεύρι βρώμης, κανονικό αλεύρι, άμυλο αραβοσίτου (νισεστέ), την ζάχαρη, και το αλάτι στο μπολ ενός μίξερ.
Ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν, περίπου 15 δευτερόλεπτα. Προσθέστε το βούτυρο και κτύπησε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να διαμορφωθεί μια ζύμη που να ξεκολά από τις πλευρές του μίξερ, περίπου 12 λεπτά.
Μεταφέρετε τη ζύμη στον πάγκο και ανοίξτε την σε φύλλο με πάχος 2-3 χιλιοστά (όχι πολύ ψιλό)


Κόψτε με κουπάτ ή με ποτήρια κύκλους το ένα το μπισκότο και με δεύτερο μικρότερο αφαιρώντας το κέντρο για να φτιάξουμε πιατάκια μπισκότου. (Δείτε εικόνα)


Μεταφέρετε σε ταψί με λαδόκολλα τα μπισκότα και βάλτε από πάνω τα δαχτυλίδια να φτιάξουμε πιατάκια μπισκότων πιέζοντας ελαφρά για να κολλήσουν.
τρυπήστε το κέντρο κάθε μπισκότου τέσσερις φορές με μια οδοντογλυφίδα.


Συγκεντρώστε όλα τα υπολείμματα ζύμης και επαναλάβετε τη ίδια  διαδικασία να φτιάξουμε και άλλα μπισκότα μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

Ψήστε τα μπισκότα για 10 λεπτά, στους 250 και στη συνέχεια, να μειωθεί η θερμοκρασία του φούρνου στους 180 συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι τα μπισκότα να ροδίσουν γύρω από τις άκρες, περίπου 15 λεπτά. Αφαιρέστε τα από το φούρνο, και μεταφέρετε τα και αφήστε τα να κρυώσουν.

Για την καραμέλα
Ανακατέψτε το συμπυκνωμένο γάλα, το βούτυρο, την ζάχαρη, το νισεστέ, το αλάτι και το νερό σε μία κατσαρόλα.
Φέρεται σε βρασμό, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν μείγμα αρχίσει να καραμελώνει αφαιρέστε από την φωτιά.


Με ένα κουτάλι πάρτε προσεκτικά την καραμέλα και βάλτε από μία κουταλιά στο κέντρο κάθε μπισκότου μέχρι το χείλος του δακτυλίου στα κουλουράκια.


Την περίσσεια καραμέλα μπορείτε να την βάλετε σε πιάτο να την κόψετε και να κάνετε καραμέλες.

Για τη σοκολάτα
Αφήστε την καραμέλα να κρυώσει στα μπισκότα ενώ προετοιμάζετε τη σοκολάτα. Βάλτε την σοκολάτα σε κομματάκια σε ένα μπόλ τοποθετήστε σε φούρνο μικροκυμάτων να λιώσει εντελώς ανακατεύοντας κατά διαστήματα.


Ρίχνουμε με ένα κουτάλι λιωμένη σοκολάτα πάνω από τα μπισκότα, να σκεπαστούν περιμένουμε 1 λεπτό, στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι στο κέντρο κάθε μπισκότου.


Αφήστε τη σοκολάτα να σκληρύνει σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά, μεταφέρετε στο ψυγείο για άλλα 10 λεπτά.

Αποθηκεύονται σε δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 5 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: