Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Μακαρονάκι με σέσκουλα και σάλτσα τυριών στον φούρνο

Υλικά
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο πάστα
1/4 φλιτζάνι αλεύρι
3 φλιτζάνια γάλα
2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί Γκούντα συν 1/2 φλιτζάνι τριμμένο ακόμα
2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί ένταμ
1/4 κουταλάκι γλυκού πιπέρι καγιέν
1/8 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κιλό σέσκουλα τρυφερά
1 κιλό μακαρόνια κοφτά σωληνάκι
1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
1 κουταλάκι κύμινο


Εκτέλεση
Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα να βράσει. Προσθέτουμε τα μακαρόνια και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Στραγγίζουμε.

Λιώστε το βούτυρο 3 κουταλιές της σούπας σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο, περίπου 5 λεπτά.  Ρίχνουμε το σκόρδο και το αλεύρι ανακατεύουμε συνεχώς για 1 λεπτό.
Σταδιακά προσθέτουμε το γάλα και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μείγμα να αρχίσει να βράζει, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε 2 φλιτζάνια τριμμένο Γκούντα και 1 ένταμ.
Ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν τα τυριά, περίπου 2 λεπτά.
Ανακατέψτε το πιπέρι καγιέν και μοσχοκάρυδο και βάλτε στην σάλτσα όσο αλάτι και πιπέρι χρειαστεί.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 250 ° και βουτυρώστε τα πυρέξ μπόλ σας
Μαγειρέψτε τα σέσκουλα σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 1 λεπτό. Χρησιμοποιώντας τρυπητή κουτάλα, μεταφέρετε τα σέσκουλα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά (αν χρειαστεί πέστε τα). Μόλις κρυώσουν λίγο τα ψιλοκόβουμε.
Ανακατέψτε τα μακαρόνια σε ζεστή σάλτσα τυριών.
Βάλτε μια στρώση μακαρόνια σε κάθε πυρέξ στον πάτο από πάνω πασπαλίστε με το 1 φλιτζάνι ένταμ τυρί και τότε στρώστε σε κάθε πυρέξ σέσκουλα.
Συμπληρώνουμε τα πυρέξ με τα υπόλοιπα μείγμα μακαρόνια σάλτσα ομοιόμορφα.

Λιώστε 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο και ανακατέψτε με τριμμένη φρυγανιά σε ένα μπολ προσθέστε 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί γκούτα και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Μοιράζουμε το μείγμα τριμμένης φρυγανιάς πάνω σε κάθε πυρέξ και πασπαλίζουμε με κύμινο, αν το επιθυμείτε.

Ψήστε τα μακαρόνια μέχρι η φρυγανιά χρυσαφίσει περίπου 30 λεπτά και αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά πρίν σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: