Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Σουφλέ με Ζαμπόν και τυρί

Υλικά
3 κουταλιές σούπας βούτυρο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σούπας αλεύρι
1 ½ φλιτζάνι γάλα
4 κουταλιές σούπας τριμμένο τυρί τσένταρ
1/2 κουταλάκι γλυκού μουστάρδας
1/4 κουταλιά γλυκού κόκκινο πιπέρι
1/4 κουταλιά γλυκού μοσχοκάρυδο
6 αυγά χωρισμένα ασπράδια κρόκους
Αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο ζαμπόν
1 ½ κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
¼ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα λεπτά

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα λιώστε 2 κουταλιές της σούπας βουτύρου σε υψηλή φωτιά.

Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύουμε και σιγά-σιγά προσθέστε το γάλα, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς να μην σβολιάσει μέχρι να πήξει, περίπου 5 λεπτά.
Αφαιρέστε από τη φωτιά προσθέστε το τσένταρ, την μουστάρδα, το πιπέρι καγιέν, το μοσχοκάρυδο, τους κρόκους των αυγών, το αλάτι και το πιπέρι.  Ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά 3-4 λεπτά.
Μεταφέρουμε το μείγμα τυριού σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε το μα το ζαμπόν και το σχοινόπρασο.

Ζεσταίνετε το φούρνο στους 200°. Βουτυρώνουμε 8 φορμάκια με το υπόλοιπο βούτυρο. Καλύψτε το κάτω μέρος και τις πλευρές τους με παρμεζάνα και τινάξτε τυχόν περίσσιο τυρί.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα και ανακατέψτε την μαρέγκα με το παγωμένο μείγμα τυριού να κάνει ένα αφράτο μίγμα.
Χωρίστε το μίγμα στα φορμάκια και τα μεταφέρουμε σε ταψί.

Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν και διογκωθούν περίπου 30 λεπτά. Σερβίρετε αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: