Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Πίτες για σουβλάκια


Υλικά
1 κουταλιά σούπας ξηρή μαγιά
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
4 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί, συν περισσότερο για ζύμωμα
2 κουταλιές σούπας αλάτι
¼ κούπας και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, συν για τη λίπανση

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°.
Σε ένα μικρό μπολ, διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό. Καλύψτε και αφήστε τα για 15 λεπτά.
Στο μπολ του μίξερ εξοπλισμένο με το γάντζο ζύμης, διαλύουμε το αλάτι σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό.
Προσθέστε το αλεύρι και ανοίξτε το μίξερ σε σιγανή ταχύτητα προσθέστε το μείγμα της μαγιάς και 1 κουταλιά της σούπας ελαιολάδου.

Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ζύμης (αυτό θα είναι κολλώδες), περίπου 2 λεπτά. Βάλτε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε για 10 λεπτά.

Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και τοποθετήστε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπόλ Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το σε ένα ζεστό χώρο μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 1 ώρα.
Βγάζουμε τη ζύμη και ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε μια μπάλα. Τοποθετήστε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Καλύψτε τις μπάλες με πλαστικό περιτύλιγμα, προσέχοντας να μην αφήσουμε το πλαστικό περιτύλιγμα για να κολλήσει στις μπάλες και αφήνουμε τις μπάλες για 15 λεπτά.
Πιέστε τη ζύμη με τα δάχτυλά σας με κυκλικές κινήσεις για να δημιουργήσετε πίτες σε μια ελαφρά αλευρωμένη ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε ταψί και τις βάζουμε στον φούρνο και ψήστε για 3 λεπτά. Γυρίστε την πίτα και ψήνουμε για άλλα 3 λεπτά.
Αφαιρέστε τις πίτες από το φούρνο, μεταφέρετε σε χαρτί λαδόκολλα. Τοποθετήστε ένα δεύτερο κομμάτι λαδόκολλα πάνω από την πίτα και το σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα. Αφήστε την πίτα να καθίσει για 10 λεπτά, ή μέχρι να κρυώσουν.

Όταν είστε έτοιμοι να σερβίρετε, βουρτσίστε ελαφρά τις πίτες με ελαιόλαδο και ψήστε για 1-1 ½ λεπτά σε κάθε πλευρά. Θα πρέπει να είναι ζεστές, αλλά ακόμα εύκαμπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: