Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Κέικ σοκολάτας με σιρόπι και επικάλυψη σοκολάτας

Υλικά
Για το κέικ
300 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
175 γραμ. ζάχαρη
175 γραμ. γάλα
100 γραμ. βούτυρο λιωμένο
1 αυγό
2 κουταλιές σούπας κακάο
1 κουταλιά σούπας βανίλια
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι


Για το σιρόπι
50 γραμ. ζάχαρη
1 κλαδάκι κανέλα
1 βανίλια
2 κουταλιές σούπας μέλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
½ πορτοκάλι
50 ml χυμό πορτοκάλι
200 ml νερό

Για επικάλυψη
200 γραμ. σοκολάτα
50 γραμ. βούτυρο

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βάζουμε στην φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει να κάνει φουσκάλες να μην βράση και πήξει. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μπόλ ανακατεύουμε το αλεύρι το κακάο και την βανίλια.
Στο μπόλ του μίξερ βάζουμε το αυγό, το γάλα, το βούτυρο, την ζάχαρη και χτυπάμε να αφρατέψουν.
Στο μίγμα βάζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και σιγά σιγά ανακατεύοντας το αλεύρι να γίνει ένα λείο μίγμα.
Σε ένα ταψί βάζουμε λαδόκολλα την βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε κακάο αφαιρώντας το περισσευούμενο.
Ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να βάλεις ένα μαχαίρι στο κέντρο και να βγει στεγνό.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο κάνουμε στην επιφάνια μερικά σκισίματα και με κουτάλα ρίχνουμε το σιρόπι.

Για την επικάλυψη σε μπέν μαρί βάζουμε την σοκολάτα και το βούτυρο να λιώσει.

Αφαιρούμε το κέικ με προσοχή από το ταψί το βάζουμε σε πιατέλα και αλείφουμε όλη την επιφάνια με την σοκολάτα. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: