Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Τούρτα καραμέλα


Υλικά
16 κουταλιές σούπας βούτυρο
3¼ φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
6¼ φλιτζάνια ζάχαρη
2 κουταλάκια γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
4 αυγά
1¼ φλιτζάνια γάλα
16 κουταλιές σούπας βούτυρο
2 κουτιά γάλα εβαπορέ

Εκτέλεση
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 250 ° C.
Βεβαιωθείτε ότι όλα τα συστατικά βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε δύο στρογγυλά ταψιά 20/ρια αλείφετε βούτυρο και
πασπαλίζετε με  αλεύρι και αδειάζετε το παραπανίσιο.
Κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Χτυπάμε τις 16 κουταλιές βούτυρο και 2½ φλιτζάνια ζάχαρη σε ένα μπολ με μίξερ μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέστε τη βανίλια και τα αυγά ένα ένα χτυπάμε καλά μετά από κάθε αυγό.
Προσθέστε το μίγμα αλεύρι και το γάλα εναλλάξ σε 3 παρτίδες, να γίνει μια μαλακή ζύμη χυλός.
Μοιράστε την ζύμη στα δύο ταψάκι και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, 30-35 λεπτά
Αφήστε τα να κρυώσουν για 10 λεπτά και αφαιρέστε τα κέικ από τα ταψάκια και αφήστε να κρυώσουν εντελώς.
Σε κατσαρόλα βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το υπόλοιπο βούτυρο σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει χρώμα, 7-8 λεπτά. Προσεκτικά ανακατέψτε το γάλα εβαπορέ.
Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και μαγειρέψτε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαλακώσει, 8-10 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα περίπου 1½ ώρα.
Αφαιρέστε από τη φωτιά ανακατέψτε με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να πήξει, και να γίνει γυαλιστερή, 20-25 λεπτά. (όταν μια κουταλιά ρίξουμε σε ένα πιάτο θα πρέπει να στάζει μόνο ελαφρά)

Σε πιατέλα βάζουμε το ένα κέικ και αλείφουμε μια στρώση με την καραμέλα βάζουμε το δεύτερο κέικ και στρώνουμε το εξωτερικό τους με την καραμέλα αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέχρι να πήξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: