Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ζύμη για τάρτες

Υλικά
250 γραμ. αλεύρι μαλακό
150 γραμ. βούτυρο κομμένο σε καρέ, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλιά γλυκού αλάτι
1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη
1 αυγό
1-2 κουταλιές σούπας κρύο γάλα ή κρύο νερό

Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το αλάτι σε λοφάκι. Κάμνουμε λακκούβα µε τα δάχτυλά µας. Βάζουμε μέσα το βούτυρο,
τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό.
Με τα δάχτυλα τα ανακατεύουμε να ενωθούν λίγο λίγο και γύρω γύρω παίρνουμε το αλεύρι μέσα τα υλικά μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμο. Προσθέτουμε το γάλα και αρχίζουμε να ενώνουμε τη ζύμη μέχρι να είναι απαλή η υφή της.
Δίνουμε στη ζύμη σφαιρικό σχήμα και την τυλίγουμε µε μεμβράνη. Την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30΄. Όσο περισσότερο παγώσει τόσο πιο σωστά θα ανοίξει και δεν θα συρρικνωθεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.


Ανοίγουμε και στρώνουμε την τάρτα Παγωμένη όπως είναι η ζύμη την ανοίγουμε σε φύλλο µε πλάστη είτε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες είτε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.
Το πάχος της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3-4 χιλιοστά και πρέπει όταν τη στρώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα 26 εκ. να καλύπτει και τα τοιχώματα και να εξέχει λίγο. Με τη βοήθεια του πλάστη ανασηκώνουμε τη ζύμη και τη στρώνουμε στην ταρτιέρα. Την καθίζουμε σωστά στις γωνίες και φροντίζουμε να έχει αρκετή ζύμη στα τοιχώματα. Με την ανάποδη του μαχαιριού αφαιρούμε τα περισσεύματα. Τρυπάμε καλά το φύλλο της τάρτας και την αφήνουμε στο ψυγείο για 20΄.
Όσο πιο παγωμένη είναι η ζύμη όταν µπει στο φούρνο τόσο πιο τραγανό και αφράτο θα γίνει το φύλλο όταν ψηθεί.

Για να μην χαλάσει έχουμε δύο τρόπους ψησίματος ή τρυπάμε την τάρτα στον πάτο και βάζουμε μέσα ένα ακριβός μικρότερο ταψάκι με βάρος ώστε να μην φουσκώσει ή Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα και το τσαλακώνουμε σε µπάλα. Το ανοίγουμε και το καθίζουμε πάνω στην τάρτα. Γεμίζουμε μέχρι το χείλος της τάρτας µε όσπρια, ρύζι κ.λπ. Ψήνουμε την τάρτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20΄. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα µε τα βαρίδια. Ψήνουμε ξανά την τάρτα για 10΄-15΄, να ροδίσει καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: