Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Κρέμα καραμελέ


Υλικά
½ λίτρο γάλα φρέσκο
βανίλια σε σκόνη
2 κ.σ. βούτυρο
180 γρ. Ζάχαρη
2 αβγά
4 κρόκοι
1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα, σε χαμηλή φωτιά, δεν το βράζουμε. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και το αφήνουμε να ηρεμήσει για 15 λεπτά.
Βουτυρώνουμε 6 φορμάκια, σε σχήμα κώνου. Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκείνα μίας χρήσης. Προθερμαίνουμε το φούρνο, στους 180 C.
Διαλύουμε, σε ένα τηγανάκι 60 γρ. ζάχαρη, με 3-4 κ.σ. νερό και το χυμό λεμονιού. Η φωτιά πρέπει να είναι πολύ χαμηλή.

Ανακατεύουμε  για 3-4 λεπτά, μέχρι η ζάχαρη να γίνει καραμελώσει. Ρίχνουμε το σιρόπι καραμέλας στα φορμάκια.
Τοποθετούμε τα αβγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη σε μία λεκάνη. Τα χτυπάμε, με σιρμά ή με μίξερ, μέχρι  το μίγμα μας να γίνει αφράτο.
Προσθέτουμε το γάλα σταδιακά, στο μείγμα, ανακατεύοντας συνέχεια.
Αφού η κρέμα μας γίνει απαλή και ομοιογενής, τη μοιράζουμε στα φορμάκια, τα οποία τοποθετούμε σε ένα ταψί, με 3-4cm  ζεστό νερό.

Τοποθέτουμε το ταψί, στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε σε μπεν μαρί, γα 45 λεπτά. Στη συνέχεια, αφήνουμε να παγώσουν και ξεφορμάρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: