Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Μηλόπιτα αρωματική της Μαρίας

Υλικά
125 γραμ. βούτυρο
2 φλιτζάνια ζάχαρη
4 μήλα μεγαλούτσικα
4 αυγά (χώρια κρόκους - χώρια ασπράδια)
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι baking
ξύσμα πορτοκαλιού
χυμός ενός πορτοκαλιού
1 βανίλια

κανέλα τριμμένη
3-4 κουταλιές σούπας μαρμελάδα βερίκοκο ή πορτοκάλι
καβουρδισμένο και ψιλοκομμένο αμύγδαλο ή φουντούκι
ελάχιστο αλάτι
λίγη άχνη

Εκτέλεση
Βάζουμε το βούτυρο σε ταψί και ρίχνουμε στο φούρνο, ο οποίος προθερμαίνεται στους 180° για να λιώσει.
Εν τω μεταξύ, όση ώρα λιώνει το βούτυρο, κόβουμε τα μήλα σε μισοφέγγαρα.
Όταν λιώσει το βούτυρο στρώνουμε τα μισά μήλα στο ταψί. Πασπαλίζουμε με κανέλα και τη μαρμελάδα σε μικρές - μικρές κουταλιές, σε διάφορα σημεία (να πάει παντού) και από πάνω πασπαλίζουμε με αμύγδαλο ή φουντούκι.
Βάζουμε σε μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια. Χτυπάμε καλά, μέχρι ν' ασπρίσουν και ρίχνουμε σταδιακά το χυμό ενός πορτοκαλιού.
Σ' άλλο μπολ χτυπάμε τ' ασπράδια με το αλάτι και λίγη ζάχαρη ώστε να γίνουν μαρέγκα.
Ενώνουμε και τα δυο υλικά και προσθέτουμε τ' αλεύρι, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις (από κάτω προς τα πάνω), ώστε να μη φύγει ο αέρας.
Απλώνουμε τα 2/3 του χυλού στα μήλα. Προσθέτουμε άλλη μια στρώση μήλα με κανέλα και από πάνω, τον υπόλοιπο χυλό ισιώνοντάς τον να πάει παντού.

Ψήνουμε στον αέρα στους 180° για 50 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να χλιαρίνει και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με άχνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: