Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας

Υλικά
3 φέτες λευκό ψωμί χονδροκομμένο με το χέρι
1/3 φλιτζάνι γάλα
1 1/2 φλιτζάνια μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο για την σάλτσα
2 σκελίδες σκόρδο λεπτοκομμένη
2 φλιτζάνια τριμμένη παρμεζάνα συν λίγο για το σερβίρισμα
1/2 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα μαϊντανό ψιλοκομμένα
4 κουταλάκια γλυκού αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 αυγά

2 κουταλάκια γλυκού ξερή ρίγανη
1 κιλό βόειο κιμά
1 1/4 κιλό χοιρινό κιμά
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
3 ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1/2 κουταλάκι γλυκού κόκκινο πιπέρι
1 κλωναράκι φρέσκο βασιλικό
1 σφηνάκι κρασί
1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
Μαγειρεμένα ζυμαρικά ή ρύζι πιλάφι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το ψωμί με το γάλα και χτυπάμε έως ότου το ψωμί είναι εντελώς υγρό, περίπου 10 λεπτά.
Προσθέστε το κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, την παρμεζάνα, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, το αυγό, και το ήμισυ της ρίγανης στο μείγμα ψωμιού γάλα και ανακατέψτε καλά.

βάλτε στο μπόλ μαζί με το μίγμα τους κιμάδες και ζυμώστε να ομογενοποιηθούν όλα μαζί. Αφήνουμε για 4 – 5 λεπτά και μετά ζυμώνουμε το μίγμα σε κεφτέδες. Βάλτε τους κεφτέδες σε ταψί που έχετε αλείψει λάδι και ψήστε τα κεφτεδάκια μέχρι να ροδίσουν από πάνω, περίπου 7 λεπτά.
Μεταφέρετε τους κεφτέδες σε μπόλ και ετοιμάστε την σάλτσα.

Σε κατσαρόλα βάζουμε 2 κουταλιές σούπας λάδι και βάζουμε το κρεμμύδι να μαραθεί ρίχνουμε το κρασί, τον πελτέ ντομάτας και την ντομάτα ψιλοκομμένη, αλάτι πιπέρι και αφήστε να βράση για 15 λεπτά.
Όταν αρχίσει να πήξει η σάλτσα βάζουμε στην κατσαρόλα τα κεφτεδάκια το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε να βράσουν γι άλλα 10 λεπτά.

Σερβίρουμε με μακαρόνια ή με ρύζι πιλάφι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: