Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Πικάντικο χοιρινό ρολό με μέλι-μουστάρδα

Υλικά
1 κιλό περίπου χοιρινό
4 κουτάλες ζωμό κρεατικών (1 κύβο)
1 κουταλιά σούπας ολόκληρο κύμινο
1 κουταλιά σούπας ολόκληρο το κόλιαντρο
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
αλάτι
2 κουταλιές σούπας μουστάρδα Dijon
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
2 μεγάλα κρεμμύδια


ολοκληρώνοντας το γλάσο:
1 κουταλιά σούπας ηλιέλαιο
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά σούπας μέλι

Εκτέλεση
Το χοιρινό πλένετε και καθάρισε με μια χαρτοπετσέτα.


Σε ένα γουδί, χτυπάμε ολόκληρο το κόλιαντρο και ολόκληρο το κύμινο.


Ανοίγουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι το χοιρινό σε φέτα (μπορούμε να ζητήσουμε να μας το κάνει ο κρεοπώλης μας) και το βάζουμε πάνω σε χαρτί ψησίματος, αλατίζουμε βάζουμε πιπέρι, απλώνουμε το σε αυτό το λιωμένο σκόρδο και πασπαλίζονται με ένα μίγμα τριμμένου κύμινο και κόλιανδρο, το οποίο και με το χέρι το πατάμε καλα΄να καθήση στο κρέας.


Αλείφουμε με μουστάρδα Dijon, αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε πιπεριά και τυρί κομμάτια.


Τυλίγουμε το κρέας  σε ρόλους και δένουμε με σπάγκο φαγητού, τυλίγουμε σε λαδόκολλα σφιχτά του οποίου τα δύο άκρα τα κλίνουμε και το βάζουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.


Την άλλη ημέρα το πρωί βγάζουμε το ρολό από το ψυγείο και ξετυλίγουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Κόβουμε και απλώνουμε στο ταψί τα δύο κρεμμύδια σε φέτες


Σε ένα μπολ, ετοίμασα το γλάσο, βάζουμε στο λάδι, μέλι και μουστάρδα Dijon, ...
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει λείο.


Τοποθετούμε το ρολό κρέατος πάνω από τα κρεμμύδια.
Ανακατεύουμε τον ζωμό με το 1/3 από το γλάσο και περιχύουμε το ρολό.


Ψήνουμε για 90 λεπτά στο φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.

Στη συνέχεια, περιχύουμε με το ζουμί το ρολό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Αλείφουμε το ρολό με το γλάσο δύο φορές και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Μετά από 30 λεπτά το ψήσιμο δημιουργείτε μια επιφάνεια στο ρολό καφέ χρώματος.


Όταν έχει ψηθεί το έβαλα και το έκοψα με ένα κοφτερό μαχαίρι σε φέτες με πάχος περίπου 1,5 cm.

Πέρασα τα κρεμμύδια και την σάλτσα στο μούλτι και έκανα μια σάλτσα που την έβαλα ξεχωριστά σε σαλτσιέρα.


Σερβίρεται ζεστό, με πουρέ πατάτας και λαχανικά και την σάλτσα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: