Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Βινεγκρέτ (vinaigrette)

Βινεγκρέτ είναι σάλτσες, οι οποίες έχουν ως κοινό παρανομαστή τις κατηγορίες των υλικών που χρησιμοποιούνται σ’ αυτές, καθώς και τον τρόπο παρασκευής τους.

Η τεχνική είναι ίδια για όλες τις περιπτώσεις: Χτυπάμε τα υλικά στο μπλέντερ και ρίχνουμε στα σαλατικά τη ποσότητα που θέλουμε. Διατηρείται σε ένα βάζο στο ψυγείο.


Βασική βινεγκρέτ


Υλικά
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας ξίδι από κρασί
1 σκόρδο λιωμένο
1κουτ. γλυκού αλάτι
λίγο μαύρο

Εκτέλεση
Σε μία γυάλα  με βιδωτό καπάκι, ρίξτε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 4 κουτ. σούπας ξίδι από κρασί, 1 σκόρδο λιωμένο, 1κουτ. γλυκού αλάτι, λίγο μαύρο,  μπαχαρικά.

Σφραγίστε την γυάλα καλά και ανακατέψτε.
Αναμίξτε καλά την σάλτσα πριν από κάθε χρήση.


Κάρυ βινεγκρέτ

Υλικά
300 γραμ. γιαούρτι
1 κουτ. γλυκού κάρυ σε σκόνη,
2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού,
αλάτι.

Εκτέλεση
Σε μία γυάλα με βιδωτό καπάκι αναμείξτε καλά όλα τα υλικά.


Ντομάτα βινεγκρέτ

Υλικά
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
1 κουτ. γλυκού σκόρδο,
το χυμό 1 λεμονιού
1 κουτ. σούπας, ψιλοκομμένο κρεμμύδι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μία γυάλα με βιδωτό καπάκι αναμείξτε καλά όλα τα υλικά.



Βινεγκρέτ Βασική συνταγή

Υλικά
1 κουτ. σούπας Μουστάρδα
1 κουτ. γλυκού έλαια (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο)
6 κουτ. σούπας, ξύδι από κρασί  
2 κουτ. γλυκού αλάτι,
1/2  κουτ. γλυκού ζάχαρη
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ χτυπήστε ελαφρά την μουστάρδα, το πιπέρι, το ξύδι, το αλάτι.
Σιγά-σιγά προσθέστε λάδι, μέχρι να γίνει μια Κρεμώδη σάλτσα



Βινεγκρέτ τυριών

Υλικά
50 γραμ. τυρί φέτα
50 γραμ. ξύδι
1 – 2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος ή 50 ml γιαούρτι
2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ με ένα πιρούνι τρίβουμε την φέτα, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε μέχρι να πάρει μία απαλή Κρεμώδη υφή.
Προσθέστε πιπέρι, ξύδι και λάδι τελικά και ανακατέψτε.
Για να γίνει ποιο ελαφριά μπορούμε να υποκαταστήσει κρέμα γιαούρτι 50 ml γιαούρτι.


Γλυκόξινο μείγμα

Υλικά
 1,5 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας μέλι
3 κουταλιές της σούπας ξίδι
3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας,
πιπέρι,
αλάτι

Εκτέλεση
Σε μία γυάλα με βιδωτό καπάκι αναμείξτε καλά όλα τα υλικά.


Βινεγκρέτ γιαουρτιού

Υλικά
300 γραμ. γιαούρτι,
1 σκόρδο λιωμένο
ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο και κρεμμύδι.


Βινεγκρέτ αυγών

 Υλικά
2 κομμάτια βραστά αυγά
3 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. σούπας  ελαιόλαδο  
5 κουτ. σούπας ξύδι
3 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
1 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι,
αλάτι,
φύλλα βασιλικού  

Εκτέλεση
Βράζουμε τα αυγά, τα κόβουμε σε μικρούς κύβους.
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη μουστάρδα, κρέμα γάλακτος, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύοντας συνέχεια προσθέστε το λάδι.
Τέλος προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα βασιλικό λεπτοκομμένο και τα αυγά.


Βινεγκρέτ λεμονιού

Υλικά
1/2 λεμόνι,
1 Σκελίδα σκόρδο
1 κουτ. γλυκού πικάντικη μουστάρδα
1 με 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
4 -5 κουτ. γλυκού  νερό
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
αλάτι.

Εκτέλεση
Βάζουμε το ξύσμα και χυμός του λεμονιού ανακατεύουμε με μουστάρδα, το αλάτι και μπαχαρικά.
Σε μπολ λιώνουμε το σκόρδο και προσθέτουμε τη μουστάρδα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μείγμα λεμονιού.
Στην συνεχή κτυπώντας σταδιακά προσθέστε το ελαιόλαδο και το νερό.


Βινεγκρέτ μουστάρδας

Υλικά
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο,
1 κουτ. σούπας ξύδι
3 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη,
λευκό πιπέρι
αλάτι

Εκτέλεση
Σε μία γυάλα με βιδωτό καπάκι αναμείξτε καλά όλα τα υλικά.


Μυρωδικών  βινεγκρέτ.

Υλικά
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 κουτ. σούπας πιπεριές (ψιλοκομμένες)
1 κομμάτι φρέσκο βασιλικό,
1 κουτ. σούπας μαϊντανό,
1 κουτ. γλυκού σχοινόπρασο,
1 κουτ. γλυκού κόλιαντρο
αλάτι.

Εκτέλεση

Σε μία γυάλα με βιδωτό καπάκι αναμείξτε καλά όλα τα υλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: