Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Ψωμάκια με ζαμπόν και τυρί

Υλικά
250 γραμ. αλεύρι
150 γραμ. ζαμπόν
150 γραμ. τυρί Γκούντα
20 γραμ. βούτυρο
100 ml χλιαρό γάλα
25 γραμ. νωπής μαγιάς
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
αλάτι
1 κουτ. σούπας γιαούρτι
1 κρόκο αυγού
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι


Για άλειμμα
1 αυγό

Εκτέλεση
Στο κοσκινισμένο αλεύρι, αναμειγνύουμε το αλάτι


Προσθέτουμε το βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια.


Με το βούτυρο και το αλεύρι ανακατεύουμε με τα δάκτυλα για να γίνει μία σβολιασμένη ζύμη.

Στο μπλέντερ βάζουμε το ζαμπόν, το τυρί και το γιαούρτι και αναμιγνύουμε καλά να γίνει μια κρέμα, προσθέτουμε τον κρόκο αυγού.


Στο χλιαρό γάλα, βάζουμε την ζάχαρη, την μαγιά, την ζάχαρη και μια κουταλιά αλεύρι για να φουσκώσει σε ζεστό προζύμι - περίπου 15 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται στην επιφάνεια του φυσαλίδες .


Ανακατεύουμε τώρα όλα τα υλικά σε μια εύπλαστη μαλακιά ζύμη αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε ακόμα περισσότερο γάλα ή περισσότερο αλεύρι.


καλύπτουμε με ένα καθαρό πανί για να φουσκώσει σε ζεστό χώρο μέχρι το διπλάσιο του όγκου του - περίπου 1 ώρα.


Πλάθουμε την ζύμη σε σχήμα ορθογώνιο σε πάχος περίπου 1,5 έως 2 cm.
Στην επιφάνεια με κοφτερό μαχαίρι κάνουμε παράλληλες σχισμές για να δώσουμε στην επιφάνια σχήμα.


Με κουπάτ  διάμετρο 5 εκατοστών κόβουμε τα ψωμάκια μπορούμε να επιλέξουμε διαφορετικά καλούπια μέγεθος και σχήμα.


Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 20 λεπτά ακόμη και μετά τα βάζουμε σε  χαρτί ψησίματος.


Αλείφουμε την επιφάνια με χτυπημένο αυγό.



Ψήνουμε με αέρα για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς C. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: