Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Ψάρι σε κρούστα αλατιού ψωμιού (ιδανικό για γιορτινό τραπέζι)

Υλικά
1 ψάρι μεγάλο ή δύο μέτρια
600 γραμ χοντρό αλάτι
600 γραμ αλεύρι χοντρό
1 αυγό
Νερό
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
θυμάρι
δεντρολίβανο
πιπέρι
Λεμόνι


Εκτέλεση
Παίρνουμε το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το πιπέρι σε σκόνη και το ανακατεύουμε με το αλάτι. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα για να πάρει υγρασία.

Σε μπόλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό και το αυγό και φτιάχνουμε μια ζύμη.
Την χωρίζουμε στα δύο και την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο.

Πλένουμε το ψάρι και στην κοιλιά του βάζουμε δενδρολίβανο λίγο λάδι και φέτες λεμόνι.
Στο ένα φύλο που ανοίξαμε βάζουμε το ψάρι για να πάρουμε το σχήμα και μέγεθος και κόβουμε την ζύμη 2 εκατοστά μεγαλύτερη.


Αφαιρούμε το ψάρι και στρώνουμε στην επιφάνια μίγμα αλάτι μυρωδικών.
Τοποθετούμε το ψάρι και καλύπτουμε πάλι με το μίγμα αλατιού.
Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο ζύμης και δίνουμε το σχήμα του ψαριού κλίνοντας τις πλευρές.


Με μαχαίρι διακοσμούμε το ψάρι στην επάνω επιφάνεια της ζύμης και ψήνουμε στον φούρνο στους 200 ° C και 30 λεπτά, όταν είναι έτοιμο αφήστε να κρυώσει για 5 λεπτά.


Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, προσεκτικά ανοίγουμε από όλες τις πλευρές χωρίς να χαλάσουμε την ζύμη ή το ψάρι.


Σερβίρουμε σε πιατέλα σκεπασμένο και ανοίγοντας το επάνω μέρος της ζύμης το βάζουμε δίπλα για διακόσμηση.

Φυσικά η ζύμη δεν τρώγεται αλλά με ένα λουστράρισμα γίνετε ένα διακοσμητικό για τον κήπο σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: