Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Τυρόπιτα γιαννιώτικη της Ιωάννας

Υλικά για 1 ταψί Ν°36
1 ½ φλιτζάνι γάλα φρέσκο
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο επί πλέον για το ταψί
3 αυγά
¾ κουταλάκι γλυκού αλάτι ( είναι αλμυρό και το τυρί)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλιά σούπας γεμάτη δυόσμο φρέσκο λεπτοκομμένο ή 1 κουταλάκι γλυκού ξερό
400 γραμ. τυρί φέτα χοντροκομμένη

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Ρίχνουμε στο ταψί τις δυο κουταλιές ελαιόλαδο και το βάζουμε στον φούρνο να κάψει καλά όσο ετοιμάζουμε τον χυλό. Το προσέχουμε και μόλις κάψει καλά, πριν καπνίσει, το βγάζουμε από τον φούρνο. Θέλουμε να καίει τόσο ώστε να τσιτσιρίσει ο χυλός που θα ρίξουμε.
Στο μεταξύ, μέσα σε ένα μπολ, χτυπάμε λίγο με το σύρμα τα αυγά.


Προσθέτουμε το γάλα, το νερό, και στην συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από την φέτα.
Ρίχνουμε τον παχύρευστο χυλό μέσα στο ταψί, το γυρνάμε κυκλικά να απλωθεί και σκορπίζουμε επάνω τα τρίμματα της φέτας όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται


Ψήνουμε περίπου 40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει τριγύρω η βάση και να πάρει λίγο χρώμα το τυρί.
Την βγάζουμε από τον φούρνο και σε 15 λεπτά την σερβίρουμε. Τρώγεται και κρύα.




Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: