Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Χορτοπιτάκια χωρίς γλουτένη

Υλικά Για τη γέμιση
1 Μεγάλο πράσο
1 κουταλιά σούπας Ανάλατο βούτυρα Φρέσκο
5 κλαδάκια Θυμάρι Φρέσκο
4 κλαδάκια μαϊντανό
400 γραμ. Διάφορα λαχανικά (πατάτες, καρότα, γογγύλια, αρακά κλπ.)
1 κουταλιά σούπας Μουστάρδα
1 πρέζα Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
60 γραμ. τυρί τσένταρ
1 Μεγάλο φρέσκο αυγό
Για τη ζύμη
300 γραμ. Αλεύρι χωρίς γλουτένη
1 κουταλάκι γλυκού Αλάτι
Γόμμα ξανθάνης (φυσική ουσία υποκατάστατο γλουτένης)
50 γραμ. Ανάλατο βούτυρο
1 αυγό


Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Για να φτιάξεις τη ζύμη, ανακάτεψε το αλεύρι, το αλάτι και τη γόμμα ξανθάνης στον κάδο του μίξερ.
Για τη γέμιση
Βράσε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο μαζί με 130ml νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι και μόλις βράσει απομάκρυνε το από τη φωτιά για να κρυώσει. Χτύπα τα αυγά κι έπειτα ανακάτεψε τα μαζί με το μείγμα της ζύμης. Σταδιακά άρχισε να προσθέτεις ζεστό βούτυρο μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Σκέπασε τη ζύμη με μία πετσέτα και άφησέ την να «ξεκουραστεί». Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, ενώ παράλληλα τοποθέτησε ένα μεγάλο ταψί έχοντας καλύψει τον πάτο με λαδόκολλα για να απορροφά το λάδι.
Ψιλόκοψε το πράσο, λιώσε το βούτυρο σε ένα μέτριο ταψί σε μέτρια φωτιά και στο τέλος πρόσθεσε τα φύλλα του πράσου και του θυμαριού. Μαγείρεψέ τα για 10 -12 λεπτά και έπειτα άφησέ τα να κρυώσουν. Χοντροκόψτε τα φύλλα του μαϊντανού, ανακάτεψέ τα σε ένα μπολ μαζί με τα λαχανικά, τη μουστάρδα και λίγο αλατοπίπερο. Πολτοποίησέ τα όλα μαζί, πρόσθεσε το πράσο που είχες αφήσει να κρυώσει και τρίψε μέσα το τυρί.
Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, χώρισε τη ζύμη σε 12 ισομερή κομμάτια και ρολάρετε το κάθε κομμάτι ώστε να πάρει ένα στρογγυλό σχήμα. Χρησιμοποίησε σαν οδηγό σου το πιατάκι ενός φλιτζανιού και κόψε τη ζύμη σε κύκλους.
Βάλε μια γεμάτη κουταλιά σούπας με γέμιση και τοποθέτησέ την στη μισή μεριά της ζύμης. Χτύπα το αυγό και άπλωσέ το πάνω στις άκρες. Έπειτα δίπλωσε τη ζύμη πάνω από τη γέμιση και πίεσε τις άκρες ώστε να «σφραγιστεί». Επανέλαβε το ίδιο και για τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης. Άπλωσέ τα όλα στο ταψί, πέρασε από πάνω λίγο αυγό ακόμα και ψήσε τα για 35-40 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η ζύμη. Μην ξεχάσεις να απλώσεις λίγο αυγό στα χορτοπιτάκια κατά τη διάρκεια του ψησίματος!


Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: