Στην Μακεδονία έβαζαν στην παραδοσιακή πίτα το νόμισμα της
Πρωτοχρονιάς.
Υλικά
1 κοτόπουλο (11/2 - 2 κιλά) κομμένο σε κομμάτια
1/2 φλιτζάνι ρύζι τύπου Καρολίνα
1 πακέτο (450γρ.) Φύλλο κρούστας σε θερμοκρασία δωματίου
2 κιλά κρεμμύδια
2 αβγά
1 1/2 φλιτζάνι τυρί φέτα λιωμένο με πιρούνι
Πιπέρι και αλάτι
2 φύλλα δάφνη
ελαιόλαδο για τα φύλλα
Εκτέλεση
Ξεφλουδίστε τα κρεμμύδια και κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια.
Βάλτε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το κοτόπουλο, τα κρεμμύδια, τη δάφνη και μπόλικο
χοντροκομμένο πιπέρι. Προσθέστε νερό μέχρι να σκεπαστεί και μόλις πάρει βράση, ξαφρίστε
και χαμηλώστε τη φωτιά. Σιγοβράστε για 1 1/2 ώρα ή περισσότερο, μέχρι να
μαλακώσει το κρέας και να
πέφτει από τα κόκαλα. Αν χρειαστεί, προσθέστε ακόμα λίγο
νερό. Σουρώστε το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια, πετάξτε τα φύλλα της δάφνης και
μετρήστε το Ζουμί, που δεν πρέπει να είναι περισσότερο από 1 1/2 φλιτζάνι. Αν
έχετε πιο πολύ, βράστε για να το ελαττώσετε.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Λιώστε τα κρεμμύδια
στο μύλο λαχανικών ή στο μπλέντερ, ξεκοκαλίστε προσεκτικά το κοτόπουλο και
πετάξτε τις πέτσες, κόβοντας το κρέας σε μακρουλά κομμάτια.
Ανακατέψτε τον πολτό των κρεμμυδιών με το ζωμό, προσθέστε το
ρύζι και βάλτε να πάρει βράση. Κατεβάστε από τη φωτιά, ανακατέψτε
με το τυρί και τα κομμάτια της κότας, δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση με αλάτι
και πιπέρι. Προσθέστε τα αβγά και ανακατέψτε καλά. Λαδώστε ένα ταψί 30-32εκ. (η
γέμιση πρέπει να έχει πάχος 1 1/2 εκ.) Στρώστε τα 3 φύλλα, αλείφοντας με ελαιόλαδο
κι αδειάστε τη γέμιση. Αν θέλετε, βάλτε και ένα καλοτυλιγμένο νόμισμα.
Σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντάς τα με ελαιόλαδο. Στρίψτε
τα γύρω, για να κλείσουν οι πλευρές. Χαράξτε με κοφτερό μαχαίρι και ψήστε 10
λεπτά προτού χαμηλώσετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160 βαθμούς, για να ψήσετε
άλλα 45' περίπου, μέχρι να ροδίσει η πίτα. Αφήστε τη να σταθεί για 15-20 λεπτά προτού
να την κόψετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου