Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Τιμπάλ με χόρτα, πράσα & μανιτάρια

Το τιμπάλ είναι μια «πίτα» γιορτινή με κρούστα από φύλλο ή από ζυμαρικά. Για τον λόγο αυτό εξάλλου οι Ιταλοί το λένε και παστίστιο.
Η κρούστα μπορεί να είναι σε παραλλαγή από μελιτζάνα, κολοκύθι, φέτες ψωμί του τοστ, μέχρι και από κιμά ή εντελώς τίποτα κατευθείαν η γέμιση.
Κατάγεται από τη Γαλλία και την Ιταλία, σήμερα όμως σερβίρω μια παραλλαγή του Μεσογειακού Νότου που την έμαθα από τη Νάπολη της Ιταλίας.
Το σχήμα ποικίλει, είναι σύνηθες όμως να χρησιμοποιούμε ένα σκεύος που η βάση του είναι στενότερη από το άνοιγμά του.
Για γέμιση μπορείτε να βάλετε όποιο συνδυασμό θέλετε.
Πρώτο πιάτο, μόνο του ή μα με καπνιστή πέστροφα, σολομό ή άλλο κρύο ψάρι

Υλικά
1 κιλό ανάμεικτα σέσκουλα, λαχανίδες και σπανάκι
ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
100 γραμ. πανσέτα

1 πράσο ψιλοκομμένο
5 σκελίδες σκόρδο
αλάτι και πιπέρι
4 αβγά χωρισμένα
Μια καλή πρέζα μοσχοκάρυδο
1 1/2 φλιτζάνι τριμμένη πικάντικη γραβιέρα
2 φλιτζάνι λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φετάκια και σοταρισμένα

Εκτέλεση
Κόψτε τα κοτσάνια από τα σέσκουλα και τις λαχανίδες και ψιλοκόψτε τα. Πλύνετε και κόψτε σε λεπτές λουρίδες τα φύλλα. Προθερμάνετε το φούρνο στου 180 βαθμούς. Αλείψτε με λάδι μια φόρμα και πασπαλίστε τα με μπόλικη τριμμένη φρυγανιά να πάει παντού και να σκεπάσει την επιφάνια. (μπορείτε να το κάνετε και χωρίς κρούστα αφαιρώντας την φρυγανιά). Σε βαθύ τηγάνι ή απλωτή κατσαρόλα βάλτε την πανσέτα και 2-3 κουταλιές λάδι και σοτάρετε μερικά λεπτά. Όταν αρχίσει να ροδίζει, προσθέστε τα κοτσάνια και το πράσο και συνεχίστε να σοτάρετε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το σκόρδο, ανακατέψτε 30 δευτερόλεπτα και βάλτε και τα φύλλα στο τηγάνι, λίγα λίγα. Όταν μαλακώσουν τα χόρτα, κατεβάστε από τη φωτιά.


Σε μικρό μπολ ανακατέψτε τους κρόκους των αυγών με την υπόλοιπη φρυγανιά και 1 φλιτζάνι τυρί. Προσθέστε τα στα χόρτα και ανακατέψτε. Σε άλλο μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και με προσοχή ενσωματώστε τη με σπάτουλα στα χόρτα. Βάλτε μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και βάλτε το μείγμα στην φόρμα. Βάλτε από πάνω μερικά μανιτάρια και πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήστε στο φούρνο για 20 λεπτά, να πήξει το μείγμα και να ροδίσει από πάνω. Ξεφορμάρετε σε πιατέλα, αναποδογυρίζοντας, ώστε να έχετε από πάνω την ψημένη φρυγανιά. Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Μπορείτε να το βάλετε και σε ατομικά φορμάκια.


Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: