Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Κατιμέρια του Αϊβαλίου

Προέρχονται από τη Μικρά Ασία. Ουσιαστικά είναι τηγανητό φύλλο γεμιστό με τυρί.

Υλικά για την ζύμη
2 κούπες αλεύρι
3/4 κούπας νερό
1/4 κούπας ελαιόλαδο
αλάτι
1/2 κουταλάκι γλυκού ξύδι
λάδι για τηγάνισμα (εγώ χρησιμοποιώ ελαιόλαδο)
για την γέμιση

350 γραμ. τυρί φέτα
2 αυγά
πιπέρι
αλάτι αν το τυρί δεν είναι αλμυρό

Εκτέλεση
Βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά τις την ζύμης. Ανακατεύετε καλά με το χέρι σας και ζυμώνετε τη ζύμη μέχρι να γίνει σφιχτή. Αν δείτε ότι το νερό που βάλατε δεν ήταν αρκετό για όλη τη ζύμη μπορείτε να βάλετε λίγο ακόμα.
Σε ένα μπολ τρίψτε το τυρί και βάλτε και τα αυγά μέσα. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι έτσι ώστε να σπάσουν οι κρόκοι.
Για να ανοίξετε τα φύλλα θα χρειαστείτε κατά προτίμηση έναν λεπτό πλάστη. Θα βγουν περίπου 14 με 15 κατιμέρια. Θα πρέπει δηλαδή να κόψετε τη ζύμη σε 14 κομμάτια περίπου.
Για κάθε κομμάτι βάλτε λίγο αλεύρι στο τραπέζι και πλάστε το πρώτα με τα δυο σας χέρια έτσι ώστε να πάρει ένα σχετικά στρόγγυλο σχήμα. Βάλτε το μετά πάνω στο αλεύρι και αλευρώστε το καλά.
Βάλτε το τηγάνι σας στη φωτιά με λάδι και αφήστε το να κάψει. Αφού δείτε ότι καίει αρκετά χαμηλώστε λίγο τη θερμοκρασία για να μην καούν τα κατιμέρια.
Το γέμισμα είναι πολύ απλό. Με ένα κουτάλι βάλτε λίγη από τη γέμιση στο φύλλο και απλώστε την να πάει παντού. Μετά διπλώστε τη μία πλευρά, στη συνέχεια την απέναντι και τέλος διπλώστε τις δύο άκρες που έμειναν. Στη συνέχεια βάλτε το στο τηγάνι για να τηγανιστούν. Βγάλτε τα σε μια πιατέλα και αν θέλετε πασπαλίζετε και τριμμένο τυρί από πάνω.


Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: