Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Μαρόν γλασέ

Το Μαρόν γλασέ είναι μελωμένα κάστανα και πρωτοεμφανίστηκαν στην Γαλλία.
Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που μας δίνει όμως ένα καταπληκτικό έδεσμα για τις γιορτές και διακοσμεί τα γλυκά μας.

Υλικά
1 κιλό κάστανα καθαρισμένα
1 ½ κιλό καστανή ζάχαρη
1 ½ λίτρο νερό εμφιαλωμένο
1 βανίλια φυσική ή 2 βανιλίνες

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα νερό σιγοβράζουμε τα κάστανα για 15 λεπτά.
Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε  σε μικρό σουρωτήρι να φύγουν εντελώς το νερό.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και την ζάχαρη και την βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε και την βανίλια και αφήνουμε το σιρόπι να «δέσει»  βράζοντας για 3 λεπτά ακόμα.
Στη συνέχεια «εμβαπτίζουμε» τα κάστανα στο σιρόπι, μαζί με το σουρωτήρι, για να μείνουν τραγανά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 λεπτό.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα μαζί με τα κάστανα από τη φωτιά και  την αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα σουρώνουμε  τα κάστανα και ξαναβράζουμε το σιρόπι για 3-4 λεπτά.
Ξαναβάζουμε το σουρωτήρι με τα κάστανα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 3 λεπτά. Κάνουμε την ίδια διαδικασία για 2 ημέρες ακόμη.


Την 5η ημέρα βάζουμε την κατσαρόλα με τα καραμελωμένα κάστανα για 30 λεπτά στο ψυγείο και αμέσως μετά με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα κάστανα από την κατσαρόλα και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 190ο C και τον σβήνουμε. Τότε βάζουμε το ταψί με τα κάστανα και τα αφήνουμε για 40 λεπτά.
Αν θέλουμε τα ραντίζουμε και με κάποιο λικέρ, αυτό του πορτοκαλιού ή με ούζο που τους πάει τρέλα. Τα μαρόν γλασέ είναι έτοιμα.
Αν θέλουμε να διατηρηθούν μέχρι 3 μήνες τα τυλίγουμε σε χαρτάκια προστατευτικά διαφορετικά στις γιορτές τα έχουμε σερβιρισμένα σε ωραία πιατέλα.
Το σιρόπι που θα μας μείνει είναι καταπληκτικό για γιαούρτι ή πάνω σε ανθότυρο.


Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: