Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Κρεμμύδια «μαρμελάδα» σε κόκκινο κρασί

Υλικά
5 κουταλιές σούπας βούτυρο ανάλατο
1 1/2 - 2 κιλά κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές φέτες
1 κουταλιά σούπας. ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά γλυκού ξίδι ή και περισσότερο από κόκκινο κρασί

Εκτέλεση
Σε βαριά κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, λιώστε 3 κουταλιές σούπας βούτυρο. Προσθέστε τα κρεμμύδια, σκεπάστε και αφήστε να βράσουν στο το ζουμί τους 45 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε.
Σε μικρό τηγάνι, βάλτε 1/2 φλιτζάνι από το κρασί να βράσει και να μείνει 1 κουταλιές σούπας Προσθέστε άλλο 1/2 φλιτζάνι κρασί και βράστε το και αυτό μέχρι να μείνει 1 κουταλιά σούπας συνολικά. Προσθέστε και το υπόλοιπο κρασί και βράστε μέχρι να μείνει συνολικά 1/3 φλιτζανιού. Ξεσκεπάστε τα κρεμμύδια, ανεβάστε τη φωτιά στο μέτριο και αφήστε να βράσουν 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να κρεμμύδια να καραμελώσουν και να πάρουν καστανό χρώμα.
Πασπαλίστε με τη ζάχαρη και αφήστε στη φωτιά άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι τα κρεμμύδια να γλασαριστούν. 


Χαμηλώστε πολύ τη φωτιά, προσθέστε το κρασί, σκεπάστε και αφήστε να σιγοβράσουν περίπου 2 ώρες, μέχρι να πάρουν βαθυκόκκινο χρώμα. Ανακατεύετε πότε πότε. Ανεβάστε τη φωτιά στο μέτρια προς δυνατό, προσθέστε 1 κουταλιά σούπας από το βούτυρο και βράστε μέχρι να εξατμιστεί όλη η υγρασία και το κρεμμύδι να αρχίσει να τσιτσιρίζει.
Με σπάτουλα, αρχίστε να ανακατεύετε τα κρεμμύδια διαρκώς για μερικά λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν υφή πηχτής μαρμελάδας. Προσοχή να μην αρπάξουν.



Προσθέστε αλάτι και πιπέρι, το υπόλοιπο βούτυρο και όσο ξίδι χρειάζεται για να αντισταθμιστεί η γλύκα. Σερβίρετε ζεστά, χλιαρά ή και κρύα. Διατηρούνται στο ψυγείο για 5 μέρες και στην κατάψυξη για πολύ καιρό.

Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: